Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ξέχασε τα Παιδιά το ΠΕΔΥ

Εικόνα διάλυσης εμφανίζει μετά τις «μεταρρυθμιστικές» παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης και του Άδωνη Γεωργιάδη το Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η απουσία γιατρών σε βασικές ειδικότητες όπως παιδίατροι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι κλπ σε συνδυασμό με το ουσιαστικό λουκέτο στα εργαστήρια του νέου φορέα συνθέτουν μια εικόνα κατάρρευσης.

Βεβαίως με όλα αυτά τρίβουν τα χέρια τους τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριποιούνται στο χώρο της υγείας και ροκανίζουν με μεγαλύτερη άνεση τους πόρους του ΕΟΠΥΥ από τη μια και ταυτόχρονα βάζουν χέρι και στις τσέπες των ασφαλισμένων και γενικότερα των πολιτών.

Δείτε ένα μόνο μέρος από το σχετικό ρεπορτάζ από την Κυριακάτική Realnews
Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πλήττει βάναυσα τους πολίτες της περιφέρειας. Στους περισσότερους νομούς της χώρας υπάρχουν ελάχιστοι
συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας γιατροί και οι ασθενείς αναγκάζονται να αλλάξουν πόλη ακόμα και για να γράψουν τα φάρμακά τους.
Τη χαριστική βολή έδωσε n διάλυση των πολύίατρείων, που θα ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό ∆ίκτυο Υγείας. Ωστόσο, n συγκρότηση του ΠEAY παραμένει σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν πουθενά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα n Realnews, 22 νομοί δεν διαθέτουν κανέναν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο, ενώ σχεδόν όλοι οι νομοί της χώρας δεν έχουν βασικές ειδικότητες όπως γυναικολόγο, νευρολόγο, πνευμονολόγο, ορθοπεδικό, δερματολόγο κ.λπ. Συνολικά, από τις 20 βασικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, στους περισσότερους νομούς υπάρχουν λιγότερες από 5 και αυτές διαθέτουν 1 ή 2 γιατρούς.
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στο έλεος του θεού. Είναι αρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη τη Λευκάδα δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος γιατρός από καμία ειδικότητα!
Στη Σάμο, τη Φλώρινα, τη Ροδόπη και τα Γρεβενά υπάρχουν είτε ένας είτε δύο παθολόγοι και καμία άλλη ειδικότητα. Στα Δωδεκάνησα, στη Μυτιλήνη και τη Χίο δεν υπάρχει κανένα συμβεβλημένο μικροβιολογικό εργαστήριο και λείπουν σχεδόν όλες οι ειδικότητες όπως και στα περισσότερα νησιά. Για παράδειγμα, σε όλες τις Κυκλάδες υπάρχουν μόνο κάποιοι παθολόγοι, 1 παιδίατρος και 3 γυναικολόγοι.
Στην Καστοριά, δεν υπάρχει κανένας παθολόγος. Ολόκληρος ο νομός έχει 2 καρδιολόγους 1 παιδίατρο και 1 πνευμονολόγο. Στην Ξάνθη, υπάρχουν 3 παθολόγοι, 1 ορθοπεδικός και 3 γυναικολόγοι.
Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 4.500 συμβεβλημένους γιατρούς οι οποίοι κάποτε εξυπηρετούσαν μόνο τους ασφαλισμένους του ΟΠΑ∆ και του OAEE και μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ καλούνται πλέον να καλύψουν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. 

http://www.ygeionomikoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου