Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ανησυχούν για τη ζωή τους, από τα "no name" φίλτρα οι νεφροπαθείς


Αμφιβόλου ποιότητας, καταγγέλλουν οι 9.850 νεφροπαθείς της χώρας, είναι τα φίλτρα που προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία με συνέπεια να κινδυνεύουν οι ζωές τους.
Τα φίλτρα φονιάδες όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) Γιώργος Καστρινάκης «μπαίνουν» στα νοσοκομεία από την Αίγυπτο την Κίνα τη Βουλγαρία και την Τουρκία χωρίς προδιαγραφές και μάλιστα με την διαγωνιστική διαδικασία των call off’s,  (σαν να ήταν τα φίλτρα γάζες και βαμβάκια), με πολλές παρενέργειες στην υγεία των αιμοκαθαιρούμενων που ανησυχούν για τη ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, καθηγητή Δημήτρη Γούμενο, δεκάδες αναφορές έχουν αποσταλεί από νοσοκομεία προς τον ΕΟΦ οι λεγόμενες λευκές κάρτες, για τις παρενέργειες που προκαλούν τα συγκεκριμένα φίλτρα. Οι αναφορές σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες όπως αλλεργίες στα φίλτρα, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα  στα χέρια κι έντονος κνησμός, ρίγη και εμέτους,  έντονα υποτασικά επεισόδια με συνέπεια τη γενικότερη επιδείνωση της Υγείας των νεφροπαθών. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα γνωστοποιήθηκε περιστατικό από το νοσοκομείο του Πύργου όπου κινδύνεψε η ζωή νεφροπαθούς ενώ υπάρχουν και άλλες 19 περιπτώσεις, είπε ο πρόεδρος της Νεφρολογικής Εταιρείας που όμως δεν έφτασαν στα ΜΜΕ και δεν έγιναν γνωστά.
Από τη χρήση των συγκεκριμένων φίλτρων, όχι μόνο το ελληνικό δημόσιο υποστηρίζει ο κος Γούμενος, δεν εξοικονομεί χρήματα, αλλά επιβαρύνει με περαιτέρω κόστη τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση δύο και τριών τέτοιων φίλτρων ανά συνεδρία γιατί «μπουκώνουν», ή «τρέχουν» και  από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ή νοσηλείες για την «ρύθμιση» των ασθενών.http://www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου