Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Το 30% των Ελλήνων μειώνει τα φάρμακά του για οικονομικούς λόγους


Το 30% των Ελλήνων μειώνει τα φάρμακά του για οικονομικούς λόγουςΈνας στους 3  Έλληνες ασθενείς παίρνει την απόφαση να μειώσει από μόνος  του και χωρίς τη συμβουλή του γιατρού του, τη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας του να προμηθευθεί φάρμακα.



Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη στο συνέδριο που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με θέμα «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία».

Από την  έρευνα που έγινε από την ΚΑΠΑ RESEARCH,  κάτω από την επίβλεψη του Toμέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,  σε 1227 άτομα, προέκυψαν τα εξής:
Το 91,7% δήλωσαν ότι φοβούνται την έλλειψη δικαιοσύνης, το 84,4% την ανεργία, το 83,6% τη φτώχεια, το 82,6% την εγκληματικότητα και το 81,4% την αρρώστια.
Το 60% απάντησε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του, το 56,9% ότι επηρέασε την ψυχική του υγεία και το 52,6% τις σχέσεις του.
Το 55,7% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ανησυχούν για τη δυνατότητά τους να αγοράσουν φάρμακα, ενώ το 28,4% αραίωσε τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα
Σχετικά με την πηγή ενημέρωσή τους σε θέματα Υγείας, οι συμμετέχοντες απάντησαν:
Το 79,7% ότι είναι πολύ και αρκετά ενημερωμένοι για θέματα υγείας. Το 76% ενημερώνεται από το γιατρό, το 53,5% από τον φαρμακοποιό, το 58,8% από ιστοσελίδες, το 25,4% από τα social media και το 24% από εφημερίδες.
Το 84,6% είναι ικανοποιημένοι από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνουν από το γιατρό, το 69,2% από τον φαρμακοποιό, το 54,4% από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από το διαδίκτυο και το 34,2% από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από τις εφημερίδες.

Η αναζήτηση πληροφοριών από μη γιατρούς, ενέχει και κινδύνους, καθώς το 61,6% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι έκαναν αυτοδιάγνωση μέσω internet, το 35,2% έκαναν αυτοδιάγνωση με βάση κάτι που είδαν στην τηλεόραση και το 34,2% ότι εμπιστεύονται διαγνωστικές μεθόδους που υπάρχουν στο internet.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου