Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Κρατουν ''κρυμμένα μυστικά'' για την πρωτοβάθμια υγεία

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας με αφορμή τις προτάσεις της επιτροπής Σουλιώτη για την πρωτοβάθμια Υγεία μπορεί να παρουσιάζουν ένα μικρό μέρος των κυβερνητικών προθέσεων όμως κρατούν στο σκοτάδι τις πιο σοβαρές πτυχές των μέτρων που σχεδιάζονται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, μιλούν γενικώς για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και την συγχώνευση των ήδη υπαρχουσών δομών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας.
Επιπλέον από όλα τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση της επιτροπης Σουλιώτη, η απόφαση για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειτικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας είναι δεδομένη.
Απουσιαζει όμως από αυτά σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του Συστήματος, τη σχέση πρωτοβάθμιας με δευτεροβάθμια περίθαλψη, το σχέδιο που θα προδιαγράφει τις δομές που θα διατηρηθούν, το ύψος των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Παρ' όλα αυτά είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την κάλυψη των εκατομμυρίων ανασφάλιστων ενώ οι κλειστοί προϋπολογισμοί που προτείνονται, καθώς και η σχέση κόστους και δήθεν αποτελεσματικότητας οδηγούν σε οικονομική ασφυξία και σε αργό θάνατο τις δημόσιες δομές που προσωρινά θα μείνουν ανοικτές.
Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι είναι δεδομένη η απόφαση να διαμορφωθεί χώρος για να αναπτυχθούν σε μια πιο επιχειρηματική βάση ο ιδιωτικός τομέας για να εξαπλωθεί και να απορροφήσει τις υπηρεσίες που σήμερα προσφέρονται από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας.
Χωρίς να υπάρχει καμία αυταπάτη για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης που δεν είναι άλλες από τη πλήρη διάλυση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας υγείας με πρώτο μέτρο των ξαφνικό θάνατο των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, που ήδη έχει και επισημα ανακοινωθεί, θα παρακολουθήσουμε τις εξλίξεις και θα επανέλθουμε.

http://www.ygeionomikoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου