Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

«Οι ασθενείς παίζουν στοίχημα για το ποιος θα ζήσει»

«Εχουμε 20 κλίνες και 50 νοσηλευομένους στην Ψυχιατρική»


Ενα θεωρείται σχεδόν βέβαιο: ο Αδωνις Γεωργιάδης πρέπει να ζει σε άλλο... πλανήτη! Εκεί, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αγγίζει την τελειότητα. Δεν έχει ράντσα ή αν έχει, είναι προσωρινά μέχρι να γίνει η διαλογή των ασθενών. Οι άρρωστοι απολαμβάνουν την παραμονή τους σε στενούς και στριμωγμένους χώρους, γιατί έτσι εφαρμόζεται απλώς η γνωστή ατάκα «του νόου ας μπέτερ»! Δεν ενοχλούνται δηλαδή αν κουνώντας τον αγκώνα τους κινδυνεύει ο διπλανός. Ούτε διαμαρτύρονται οι ασφαλισμένοι όταν στοιβάζονται σαν τα σακιά σε σκοτεινούς θαλάμους χωρίς νερό να βρέξουν τα χείλη τους.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ENET

Κι όμως τα ράντσα υπάρχουν στον «Ευαγγελισμό». Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31.10.2013, στην Ψυχιατρική Κλινική Στον «πλανήτη Αδωνι» οι ασθενείς είναι χαρούμενοι και νιώθουν ευνοημένοι που ζουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε στενούς διαδρόμους, όπως στη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» και απεικονίζεται η Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού» με πτυσσόμενα κρεβάτια στο διάδρομο.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Οκτωβρίου και δείχνει τα ράντσα όπου νοσηλεύονται οι ψυχικά πάσχοντες. Ηταν την επομένη της δημοσίευσης της φωτογραφίας-ντοκουμέντο στον «Ευαγγελισμό» από τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου και έκανε τον Αδωνι Γεωργιάδη να βγει από τα ρούχα του. Και πώς να μη βγει, όταν οι μονίμως γκρινιάρηδες και αχάριστοι Ελληνες ασθενείς δεν βλέπουν πια τίποτε καλό και θετικό στο ΕΣΥ!

Ισως γι' αυτό να μαζεύτηκαν άρον-άρον τα περισσότερα πτυσσόμενα κρεβάτια από το διάδρομο της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού».

Ο Ορέστης Γούλας, ειδικευόμενος Ψυχιατρικής και μέλος του Συλλόγου Ειδικευομένων του «Ευαγγελισμού», περιγράφει μια απλή καθημερινή μέρα στην κλινική όπου εργάζεται: «Εχουμε 20 κλίνες, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων συνήθως είναι από 35 μέχρι 50 άτομα. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσα ράντσα έχουμε κάθε φορά. Είναι καθημερινό φαινόμενο και υπάρχει εδώ και περίπου 5 χρόνια».

Καθημερινό φαινόμενο

Αλλωστε και ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα, με αφορμή τα στριμωγμένα ράντσα του «Ευαγγελισμού»: «Είναι καθημερινό φαινόμενο στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία, εκεί όπου συγκεντρώνονται οι ασθενείς».

Λίγο αργότερα, βέβαια, από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι συκοφαντούν το ΕΣΥ!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής που τρέμουν στην ιδέα ότι σύντομα θα μπει λουκέτο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία λόγω του σχεδιασμού της Ε.Ε., έχουν να καταπολεμήσουν και το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων αλλά συχνά και των ακατάλληλων φαρμάκων που έχουν στη διάθεσή τους.

«Στο φαρμακείο του νοσοκομείου έχουμε συχνά ελλείψεις. Αλλά το χειρότερο είναι ότι έχουμε φάρμακα που δεν "δουλεύουν" και δεν είναι αποτελεσματικά. Δεν είμαι κατά των γενοσήμων, αλλά δεν υπάρχει τακτικότητα. Σήμερα έχουμε να χορηγήσουμε το Χ γενόσημο, αύριο το Ψ και μεθαύριο το τάδε. Αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να παίρνει μία το ένα και μία το άλλο και να μη γνωρίζουμε ποιο είναι αποτελεσματικό και ποιο όχι», περιγράφει ο ειδικευόμενος της Ψυχιατρικής.

Ο Νικήτας Νανίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου των Ειδικευομένων και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), λέει για την Ψυχιατρική Κλινική: «Το ελάχιστο προσωπικό για τη φύλαξη και την περίθαλψη των αρρώστων που χρειάζονται ειδική φροντίδα, παράλληλα με τον ασφυκτικό συνωστισμό ("διπλοπαρκάρισμα" ράντσων στους διαδρόμους) και την έλλειψη επαρκούς πυρασφάλειας, είχαν ως αποτέλεσμα το 2010 να καεί ζωντανή ασθενής στην κλινική και να καταλήξει βασανιστικά έπειτα από μέρες».

Καταγγελίες

Και συνεχίζει: «Εμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τον υπουργό να παραδέχεται ότι η εικόνα στα νοσοκομεία είναι έτσι εδώ και χρόνια! Περίμενα να χρησιμοποιήσει μια δικαιολογία ότι τάχα έφταιγε μια προσωρινή βλάβη του αξονικού, και όχι να πει την αλήθεια, ότι δηλαδή ο κόσμος πραγματικά υποφέρει στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων»...

Σκηνές από ταινία μαζικής καταστροφής θυμίζει η καθημερινότητα στον «Ευαγγελισμό», κάτι που ο Σύλλογος Ειδικευομένων έχει καταγγείλει, μόνο σε ένα χρόνο: 5 φορές στο περιβόητο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ), 7 φορές στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ έχει προβεί και σε ανάλογες εξώδικες διαμαρτυρίες προς τη διοίκηση.

Ο γ.γ. του Συλλόγου των Ειδικευομένων περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τι έγινε όταν χάλασε ο αξονικός τομογράφος στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την τραγική κατάσταση στον «Ευαγγελισμό»: «Απεγνωσμένα από το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου, που χάλασε και ο δεύτερος αξονικός τομογράφος, αρχίσαμε να καλούμε σε βοήθεια προς όλες τις κατευθύνσεις. Το βράδυ της εφημερίας της 25ης του μηνός μάλιστα στείλαμε επείγον έγγραφο στον ίδιο τον υπουργό, στον εισαγγελέα και τα Μέσα Ενημέρωσης.

»Δεν μπορούσαμε να βλέπουμε άλλο τους συμπολίτες μας να παίζουν στοίχημα για το ποιος θα ζήσει και ποιος όχι, περιμένοντας με τις ώρες τη σειρά τους για να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο».

Και προσθέτει: «Μετέφεραν τους ακτινολόγους και τους νοσηλευτές άρον-άρον στο "Γ. Γεννηματάς" και το "Ιπποκράτειο", γιατί εκεί δεν εφημέρευε αρκετό προσωπικό. Για τις αμέτρητες διακομιδές, επειδή "βούλιαξε" το ΕΚΑΒ, επιστρατεύτηκε ακόμα και ασθενοφόρο του "Ευαγγελισμού" με βλάβη στα φρένα, το οποίο για "ασφάλεια" κινούνταν με μικρή ταχύτητα στη δεξιά λωρίδα (φορτωμένο με ασθενείς και γιατρούς)»!

Βοήθεια...

Ο καθημερινός εφιάλτης για τους γιατρούς που βλέπουν τους ασθενείς να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε κατά τον Νικήτα Νανίδη, δεν αντιμετωπίζεται με λόγια: «Οι ασθενείς της φωτογραφίας, που λήφθηκε το βράδυ της 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα αναζωογόνησης, δεν είναι ούτε ηθοποιοί ούτε κομματικοί φίλοι κανενός.

Ούτε οι νέοι γιατροί που τη δημοσίευσαν ζήτησαν μέσω αυτής αύξηση μισθού ή πολιτικά ρουσφέτια. Παρακάλεσαν για βοήθεια, για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας άλλη μία εφιαλτική εφημερία και να περιθάλψουν τους αρρώστους που αργόσβηναν μπροστά τους.

»Ζήτησαν μόνο αξιοπρέπεια για τους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο βασανίζεται μαζί τους στις συνθήκες αυτές και ψυχορραγεί όταν είναι ανήμπορο να απαλύνει τον πόνο του άλλου».

Και καταλήγει ο κ. Νανίδης:

«Καμία ΕΔΕ δεν ζήτησε αυτή τη φορά ο υπουργός, γιατί η αλήθεια θα τον ξινίσει. Και η "αυτοδίκαιη αργία" που βιάζεται να χρησιμοποιεί αλλού, θα πρέπει αυτή τη φορά να την αποδώσει στο πρόσωπό του, που, με τις ελλείψεις υλικών, προσωπικού και συντήρησης των μηχανημάτων, έθεσε και συνεχίζει να θέτει χιλιάδες πολίτες σε κίνδυνο για την υγεία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου