Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Σενάρια πολλά, το μοτίβο ίδιο, σε 50 Νοσοκομεία μπαίνει λουκέτο


Το  δημοσίευμα της REAL NEWS και της Δημοσιογράφου Αιμιλίας Σταθάκου δεν έρχεται κατά τη γνώμη μας να προσθέσει σημαντικά πράγματα στα όσα ξέραμε σχετικά με την απόφαση του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης να κλείσει δεκάδες Νοσοκομεία. Όσο και αν προσπαθούν βεβαίως με διάφορους τρόπους να ωραιοποιήσουν αυτή τους τη βάρβαρη και αντικοινωνική πολιτική τους η αλήθεια είναι μία. Σε δεκάδες νοσοκομεία θα μπει λουκέτο και τα υπόλοιπα θα βρίσκονται κάτω από τη σπάθη των μνημονιακών πολιτικών με περικοπές κλινών, υπηρεσιών και έλλειψη χρηματοδότησης.

Αν αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ το κάνουμε για να δείτε την «επιχειρηματολογία» του υπουργείου στην προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτή του την απόφαση. Επίσης πίσω από τις νέες περισπούδαστες εκφράσεις One Day Clinic,ενοποιήσεις, αλλαγή χρήσης κρύβεται συγκεκαλυμμένα η απόφαση της συγκυβέρνησης «να τελειώνει» με τα δημόσια νοσοκομεία και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι εκτός από τα Νοσοκομεία στο στόχο έχουν μπει και οι μανάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) προφανώς για να μπορούν ανενόχλητα κυρίως τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να δράσουν ανενόχλητα στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να κυριαρχήσουν πλήρως στον διαγνωστικό τομέαΔείτε το σχετικό δημοσίευμα της REAL NEWS50 Νοσοκομεία λιγότερα

Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας με στόχο καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη και εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα.

Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση, ενώ κλείνουν 631 κλινικές και 10.400 κρεβάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα ανενεργά.

Πρόκειται κυρίως για νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία γειτνιάζουν με άλλα νοσοκομεία και ουσιαστικά υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με συνθήκες επικίνδυνες για τους ασθενείς.

Ακόμη, δημιουργούνται Μονάδες Ημερήσιας Λειτουργίας νοσοκομεία της επαρχίας ενοποιούνται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ενισχύονται οι μονάδες υγείας στις ακριτικές περιοχές.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια πολυϊατρεία του I ΚΑ που υπολειτουργούν και οι γιατροί να μεταφερθούν για να ενισχύσουν τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΣΥ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real news, οι σημαντικές αυτές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Επιτροπής Νοσοκομείων που συγκρότησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Εξοικονόμηση

Το υπουργείο εκτιμά ότι από το σχέδιο των ενοποιήσεων πρόκειται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ θα βελτιωθούν σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες ειδικά στην περιφέρεια. Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν σε επίπεδο κλινικών και νοσοκομειακών και διοικητικών τμημάτων και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Στόχος είναι να μην μπει λουκέτο σε κανένα νοσοκομείο αλλά vα αλλάξει η χρήση τους με κριτήριο την καλύτερη υγειονομική κάλυψη της περιοχής.

Εξαίρεση αποτελούν κάποιες μονάδες που έχουν ιδιαίτερα υψηλό μίσθωμα, όπως n Παμμακάριστος και το νοσοκομείο της Παναγίτσας στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθούν τα κτίρια.

Η επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη τις παλαιότερες σχετικές εισηγήσεις των καθηγητών Λ. Λιαρόπουλου και Γ. Κυριόπουλου προχώρησε σε μία αξιολόγηση των μονάδων υγείας της χώρας με βάση τπ γεωγραφική τους θέση, την πληρότητα και την αποδοτικότητά τους και κατέληξε σε 80 βασικά νοσοκομεία, από τα 130 που λειτουργούν σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», στην εισήγηση της επιτροπής περιλαμβάνονται τα εξής

Στην Αττική δημιουργούνται 11 νοσοκομεία κορμός. Πρόκειται για τα νοσοκομεία KAT, Λαϊκό, Κοργιαλένειο, Ευαγγελισμός Γ.Γεννηματάς Ιπποκράτειο, Ελπίς Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, Σωτηρία, Αγ. Σάββας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία Τα υπόλοιπα 13 νοσοκομεία διασυνδέονται με τα νοσοκομεία-κορμούς σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών. Κάποια νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χρήση, όπως για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο n Παμμακάριστος το Γ.N. Πατησίων και η Πολυκλινική να γίνουν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Ακόμη, αλλάζει το σύστημα των εφημέριων και καθιερώνονται εφημερίες των αιμοδυναμικών κλινικών, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών. Στην επαρχία δημιουργούνται 28 ομάδες-κορμοί νοσοκομείων.

Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία είτε αλλάζουν ταυτότητα είτε λειτουργούν ως παράρτημα του νοσοκομείου-κορμού της περιοχής- πχ. εξωτερικά ιατρεία.

One Day Clinic

Κάποια από αυτά μετατρέπονται σε One Day Clinic, δηλαδή σε μονάδα για ιατρικές πράξεις που δεν απαιτούν διανυκτέρευση. Ορισμένα από τα νοσοκομεία για τα οποία έχει προταθεί να ενοποιηθούν ή να αλλάξουν ταυτότητα, αποκτώντας μία εξειδίκευση στην παροχή των υπηρεσιών, είναι τα εξής Γρεβενών, Μποδοσάκειο, Λάρισας Τρικάλων, Καρδίτσας Λιβαδειάς, Θήβας Κοζάνης Μαμάτσειο, Βενιζέλειο, Κατερίνης, Κυπαρισσίας, Καστοριάς Μεσολογγίου, Χατζηκώστα, Κύμης, Κυπαρισσίας, Πρέβεζας κλπ.

Επίσης τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας ενοποιούνται, σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών, με νοσοκομεία του ΕΣΥ που βρίσκονται στην ίδια πόλη.

Ενίσχυση των ακριτικών περιοχών

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ σημαντική παρέμβαση είναι n ενίσχυση των μονάδων υγείας 12 ακριτικών περιοχών, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζονται παρεμβάσεις. Τέτοια νοσοκομεία είναι της Λήμνου, της Ικαρίας, της Σάμου, της Άμφισσας και του Καρπενησίου. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχώνουν τα νοσοκομεία αυτών των περιοχών. Για παράδειγμα, έχει προταθεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας σε αυτές τις περιοχές να προσμετρείται ως χρόνος του αγροτικού ιατρείου.

Σημαντικές παρεμβάσεις έχουν προταθεί και για τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Πρόκειται να γίνει αξιολόγηση τους με βάση το λειτουργικό τους κόστος -τα περισσότερα λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια- καθώς και την αποδοτικότητά τους. Σημειώνεται ότι το κόστος για τη μίσθωση των κτιρίων τους ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Όσα πολυϊατρεία κλείσουν, το προσωπικό τους θα μεταφερθεί είτε στα νοσοκομεία είτε στα Κέντρα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου