Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ιδιωτικοποίηση μέσω λουκέτου και συγχωνεύσεων στα μαγειρεία των Νοσοκομείων;

Με πρόσχημα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μαγειρεία των Νοσοκομείων αλλά και της υποστελέχωσης φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας και η Α ΥΠΕ ετοιμάζουν εδώ και καιρό το κλείσιμο μέσω συγχώνευσης μαγειρείων Νοσοκομείων με προφανή στόχο την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.
Ως όχημα χρησιμοποιείται η έλλειψη πιστοποίησης (HACCP) και τα λειτουργικά
προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά μαγειρεία Νοσοκομείων και η λύση που «προκρίνεται» είναι σε αρχικό στάδιο η συγχώνευση μαγειρείων ανάμεσα σε Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ. Βεβαίως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2014 για τα Νοσοκομεία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο για να υπάρξουν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις για την βελτίωση της κατάστασης.
Για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί επιτροπή που αφού από τον Ιούνιο του 2013 που σε σχετικό «πόρισμα» προτείνει όχι μόνο τη συγχώνευση αλλά και την αγορά μερίδων φαγητού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο.
Είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εμφανιστούν «μελέτες» για το κόστος των υπηρεσιών και την ανάγκη και ο τομέας αυτός να δοθεί ολοκληρωτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις της εστίασης. Άλλωστε στην πρόταση της επιτροπής περιέχεται πίνακας με υπολογισμό του κόστους της διατροφής ανά κλίνη ενώ ακόμα και σε μαγειρεία που έχουν πρόσφατα πλήρως ανακατασκευαστεί αναφέρεται ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποίησης.
Μάλιστα σύμφωνα με έγγραφα της 1ης ΥΠΕ σε συγκεκριμένα νοσοκομεία σχεδιάζεται η συγχώνευση των μαγειρείων από τον τρέχοντα μήνα γεγονός που αποδεικνύει ότι θα έχουμε σύντομα θα έχουμε «εξελίξεις». 
Μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιώνει την θέση που έχουμε καταθέσει ότι η υγεία και ειδικότερα ο χώρος των Νοσοκομείων θα δεχτεί νέα πλήγματα αφού εργαστήρια, μαγειρεία και άλλες υπηρεσίες βρίσκονται στον «αέρα».
http://www.ygeionomikoi.gr

Δείτε σχετικά έγγραφα από τις αποφάσεις της επιτροπής και της τεχνικής υπηρεσίας της 1ης ΥΠΕ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου