Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΔΗΜΑΡ: Απόθεμα διαθεσίμων ο χώρος της Υγείας για την τρόικα


ΔΗΜΑΡ: Απόθεμα διαθεσίμων ο χώρος της Υγείας για την τρόικα


Ο χώρος της υγείας αντιμετωπίζεται περίπου ως «απόθεμα» διαθεσίμων για να καλυφθούν αυθαίρετοι αριθμητικοί στόχοι, υπό την πίεση των δανειστών, σημειώνουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη (Α’ Θεσσαλονίκης).

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά - τονίζουν οι κ. κ. Μάρκου και  Ξηροτύρη - που σκιαγραφούν την τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία που υφίστανται όχι μόνο το προσωπικό των δομών του ΕΣΥ αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς από τη συγκεκριμένη πρακτική του Υπουργείου Υγείας.



Ενδεικτικά, σημειώνεται:


-Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας όπου υπηρετούσαν οι γιατροί των πρώην μονάδων υγείας του ΙΚΑ, κάποιο εκ των οποίων τίθενται για δεύτερη φορά σε διαθεσιμότητα μέσα σε έξι μήνες. Ήδη αρκετά νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη έχουν αναγκαστεί να κλείσουν κλινικές και να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες μονάδες, λόγω διαθεσιμότητας των θεραπόντων γιατρών. Συγκεκριμένα, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της Αττικής «Άγιοι Ανάργυροι» και «Άγιος Σάββας», το Σισμανόγλειο, ο Ευαγγελισμός, η Αγία Όλγα, κ.α.


-Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο γιατροί που υπηρετούσαν στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του νοσοκομείου. Στη συγκεκριμένη Μονάδα παρακολουθούνται περίπου 300 θαλασσαιμικοί και κάθε μέρα υποβάλλονται σε μετάγγιση κάθε μέρα 25 θαλασσαιμικοί. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Δήμος, είναι οι μεταγγίσεις αίματος να γίνονται χωρίς την παρουσία γιατρού, πράγμα όχι μόνο επικίνδυνο ως ιατρική πράξη, αλλά βασική αιτία για τη δημιουργία ανασφάλειας στους ασθενείς.


- Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο νεοσύστατο ΠΕΔΥ όπου οι αποχωρήσεις γιατρών έχουν δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά κενά. Στο Νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, από τους 390 γιατρούς κρίσιμων  ειδικοτήτων που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι κ.α., έχουν αποχωρήσει 266, με αποτέλεσμα ο νομός Θεσσαλονίκης να εξυπηρετείται από 124 γιατρούς του ΠΕΔΥ.


- Παράλληλα, πληθαίνει η ταλαιπωρία των ασθενών: αναγκαστικές μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία, αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων, ακύρωση ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί μήνες πριν, αύξηση του χρόνου αναμονής είναι κάποια μόνο από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα αλλεπάλληλα κύματα διαθεσιμότητας.


- Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το Υπουργείο δεν έχει λάβει σχεδόν κανένα μεταβατικό μέτρο ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια των διαθεσιμοτήτων, με μοναδικό επιχείρημα τη μικρή διάρκεια του μέτρου.


- Το νέο κύμα διαθεσιμότητας του ν. 4254/2014 έχει αφήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χωρίς οδηγούς και χωρίς φύλακες και νυκτοφύλακες. Σημειώνεται ότι οι οδηγοί των νοσοκομείων δεν απασχολούνται μόνο στις μεταφορές ασθενών αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων, την αιμοδοσία και τη μεταφορά προσωπικού και υλικών. Πρέπει ακόμα να υπολογιστεί το κόστος των δευτερογενών διακομιδών, από το νοσοκομείο προς το σπίτι του ασθενούς, που θα το επιβαρυνθούν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς. Εξίσου σημαντική είναι και η φύλαξη των χώρων του νοσοκομείου, η οποία πλέον θα ανατίθεται εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες (το επικαιροποιημένο παρατηρητήριο τιμών υπηρεσιών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που ορίζει ανώτατο αριθμό υπαλλήλων φύλαξης από τον οποίο όμως αφαιρείται ο αριθμός υπαλλήλων του Κλάδου Φυλάκων).


Από τις ταχείες διαθεσιμότητες των τελευταίων μηνών, δεν εξαιρούνται πλέον οι εργαζόμενοι βάσει κοινωνικών κριτηρίων αλλά ούτε και οι διαθέσιμοι που είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, επομένως, θεωρητικά, τοποθετήθηκαν σε θέσεις όπου υπήρχαν διαπιστωμένες ανάγκες.


Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, θα κληθεί να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:


1)    Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να διασφαλίσει την αδιάλειπτη και συνεχή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια των διαθεσιμοτήτων του προσωπικού;


2)    Ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει για να διασφαλίσει την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν από τις αποχωρήσεις του ιατρικού προσωπικού στο ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία;


3)    Με ποιόν τρόπο θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς το διάστημα που δεν λειτουργούν οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ λόγω διαθεσιμότητας του προσωπικού; Σκοπεύει να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τυχόν έξοδα στα οποία θα υποβληθούν λόγω της διαθεσιμότητας;


4)    Για ποιο λόγο επιμένει στη διαδικασία της οριζόντιας διαθεσιμότητας ολόκληρων κατηγοριών ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, επιφέροντας αναστάτωση και ταλαιπωρία στο προσωπικό και τους ασθενείς;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου