Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Επαγρύπνηση για την λύσσα

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά λύσσας που καταγράφηκαν σε ζώα στην Β. Ελλάδα, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας για τα παρακάτω:

• Η λύσσα είναι ιογενής νόσος του νευρικού συστήματος, η οποία δεν έχει θεραπεία αλλά προλαμβάνεται με την έγκαιρη χορήγηση ειδικού εμβολίου ή/και ορού (ανοσοσφαιρίνης).
• Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου στον άνθρωπο είναι μη ειδικά και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και γενικευμένη αδιαθεσία και αδυναμία. Προοδευτικά εμφανίζονται τα ειδικά συμπτώματα, όπως αϋπνία, άγχος, σύγχυση, παράλυση, υπερδιέγερση, ψευδαισθήσεις, σιελόρροια, δυσκολία στην κατάποση και υδροφοβία (φόβος για το νερό). Η νόσος είναι κατά κανόνα θανατηφόρα εντός ολίγων ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
• Η λύσσα μεταδίδεται κυρίως από δήγμα (δάγκωμα) ή σπανιότερα όταν έρθει σε επαφή σίελος (σάλιο) από το μολυσμένο ζώο με βλεννογόνους (π.χ. το εσωτερικό του στόματος, της μύτης ή των ματιών) ή ανοιχτές πληγές. Ζώα που μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη λύσσα είναι κυρίως τα σαρκοφάγα (π.χ. αλεπού, ασβός, λύκος, νυχτερίδα, γάτες σκύλοι αλλά και άλλα εκτρεφόμενα ζώα π.χ. αγελάδες, πρόβατα, άλογα). Επειδή ο ιός βρίσκεται στον εγκέφαλο, κίνδυνο μετάδοσης εγκυμονεί και η έκθεση σε νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου.
• Όλοι οι κάτοικοι περιοχών στις οποίες έχει τεκμηριωθεί λύσσα σε ζώα (ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς, Πέλλας, Κιλκίς), αλλά και σε όλες τις ΠΕ της Βόρειας Ελλάδας (Θράκη, Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος) πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να αποφευχθεί πιθανή έκθεση στον ιό.
Ειδικότερα συστήνεται:
- αποφυγή επαφής με άγριο ζώο και ζώα που περιηγούνται ελεύθερα (αδέσποτα), ακόμη και ον φαίνονται φιλικά.
- Να μην αφήνεται ζωοτροφή εκτεθειμένη σε εξωτερικούς χώρους και τα απορρίμματα να ασφαλίζονται σε κάδους με κάλυμμα, ώστε να αποφεύγεται η προσέλκυση αγρίων ζώων, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά σε δασική έκταση
- σε τυχόν εντόπιση νεκρών ζώων ή ζώων που δείχνουν κατά κοινή αντίληψηνα ειδοποιείται το οικείο Τμήμα Κτηνιατρικής και ιδιώτες κτηνίατροι ή θηροφύλακες της περιοχής
- σε περίπτωση δήγματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμο τους με άφθονο νερό και σαπούνι και ακολούθως εφαρμογή αλκοολούχου ή ιωδιούχου αντισηπτικού και να αναζητείται το συντομότερο ιατρική βοήθεια. Γα το συμβάν θα πρέπει να ενημερώνεται η οικείο Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει την ανάγκη χορηγήσεως αντιλυσσικού και/ή αντιτετανικού ορού καθώς και εμβολιασμού.
Σχετικός αλγόριθμος προσέγγισης παρόμοιων περιστατικών είναι ανηρτημένος στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
- συμμόρφωση με τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του κτηνιάτρου σας όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης στα ζώα (αντιλυσσικός εμβολιασμός κλπ).
Περισσότερες πληροφορίες για την λύσσα είναι ανηρτημένες στον δικτυακό τόπο του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου