Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας.

                                      Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας 


Θέμα: Σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας
Δυστυχώς, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις ο χώρος ης Υγείας δέχεται πολυμέτωπη επίθεση, την ώρα που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων, οι ανάγκες του λαού για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς επιβαρύνσεις γίνονται επιτακτικές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Γ.Ν.Λ και του Γ.Ν.Θ., στα οποία, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών επικρατούν, απαράδεκτες συνθήκες λόγω των τραγικών ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και λόγω της μη λειτουργίας πολλών 
τμημάτων των δύο νοσοκομείων, η οποία καθιστά την λειτουργία τους τριτοκοσμική.

Ειδικότερα, σχετικά με το Γ.Ν.Λ. η κατάσταση έχει ως εξής:
Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ προβλέπεται η ύπαρξη 229 θέσεων, 59 θέσεις παραμένουν κενές, ενώ λόγω μετακίνησης προς άλλα νοσοκομεία ή λόγω αδειών, δεν καλύπτονται 30 θέσεις
Αναφορικά με το προσωπικό του ακτινολογικού εργαστηρίου, προβλέπεται η ύπαρξη συνολικά 27 θέσεων, οι 18 παραμένουν κενές.
Αναφορικά με το μικροβιολογικό εργαστήριο, προβλέπεται η ύπαρξη 29 συνολικά θέσεων, εκ των οποίων οι 18 παραμένουν κενές και οι 5 στερούνται προσωπικού είτε λόγω μετακίνησης προς άλλα νοσοκομεία, είτε λόγω αδειών.

Όσον αφορά το Γ.Ν.Θ. όπως προκύπτει από τους πίνακες των εφημεριών του Νοεμβρίου, καταγράφονται οι κάτωθι ελλείψεις:
Το Γ.Ν.Θ δεν καλυπτόταν από Καρδιολόγο, Μικροβιολόγο, Ακτινολόγο και Αναισθησιολόγο από Παρασκευή έως Κυριακή για όλο τον μήνα.
Οι εφημερίες του Παθολογικού και του Χειρουργικού καλυπτόταν όλο τον Νοέμβριο με το «εντέλεσθε» 4 ή 5 εφημεριών, που όμως παραμένουν απλήρωτες από το 2010.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω απαράδεκτης κατάστασης, τόσο το Γ.Ν.Λ, όσο και το Γ.Ν.Θ να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής χάρη στις πραγματικά ηρωικές προσπάθειες του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πέραν όμως της υποστελέχωσης των δύο νοσοκομείων με τις προαναφερθείσες ειδικότητες, απαράδεκτες είναι και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Ειδικότερα, ανύπαρκτα είναι μερικά από τα πλέον στοιχειώδη υλικά (όπως επί παραδείγματι βαμβάκι, λευκοπλάστ, σύριγγες, επίδεσμοι, καθετήρες κ.α.), ενώ όσον αφορά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες, αυτά αποτελούν «δωρεές» των ίδιων των ασθενών. Χαρακτηριστικό εν προκειμένω είναι το παράδειγμα του Μικροβιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ, όπου ακόμα και τις μέρες και ώρες που υπάρχει προσωπικό, εξαιτίας της έλλειψης υλικών δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν οι στοιχειώδεις, έστω, εξετάσεις. Όπως εύκολα προκύπτει από την παραπάνω περιγραφείσα κατάσταση, δυστυχώς, τόσο το Γ.Ν.Λ., του οποίου η έλλειψη υλικών και κυρίως αντιδραστηρίων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί καθώς ο ρυθμός μεταφοράς δειγμάτων και ασθενών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όσο και το Γ.Ν.Θ, τα οποία εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τις ανάγκες των φυλακών και του κέντρου απεξάρτησης του Ελεώνα, καταρρέουν, την στιγμή μάλιστα που το Γ.Ν.Θ. εξυπηρετεί και μια τεράστια βιομηχανική ζώνη μαζί με τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, καθώς και το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού, ενώ η γειτνίασή του με την Εθνική Οδό συνεπάγεται την διακομιδή, λόγω τροχαίων ατυχημάτων, πολλών τραυματιών.

Με βάση τα ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση στελέχωση του Γ.Ν.Λ. και του Γ.Ν.Θ. με τις απαραίτητες εκείνες ειδικότητες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των δύο νοσοκομείων;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη των ελλείψεων των δύο νοσοκομείων όσον αφορά τα αναλώσιμα υλικά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Ιωάννης

Στρατούλης Δημήτρης

Κυριακάκης Βασίλης

Μπόλαρη Μαρία

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Καραγιαννίδης Χρήστος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου