Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΣτΕ: Παράνομη και αντισυνταγματική η εφεδρεία στο Δημόσιο

Παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η εφεδρεία στο δημόσιο που προβλέπεται με το πρώτο μνημόνιο (Ν. 4024/2011), καθώς και την υπουργική απόφαση της 8/11/2011 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.


Οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου. Να σημειωθεί ότι οι δικαστές δεν ασχολήθηκαν με την εφεδρεία των εργαζομένων στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστές έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του Δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές. Δηλαδή, αν πλήττεται η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών, τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες από την εφαρμογή της εφεδρείας, τα κενά που θα δημιουργηθούν κλπ.

Πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι προκειμένου να αποφύγουν το μέτρο της εφεδρείας το 2011 περίπου 15 χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο, υποχρεώθηκαν βίαια σε συνταξιοδότηση, με αναγώριση χρόνων υπηρεσίας καταβάλοντας μεγάλα ποσά για την εξαγορά. Επίσης ήδη αρκετοί από αυτούς που τέθηκαν σε εφεδρεία ήδη έχουν περάσει στο στάδιο της συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η απόφαση αυτή πιθανόν, ακόμα και αν εκδοθεί, να παραμείνει για αυτούς κενό γράμμα.





http://www.ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου