Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Νέες περικοπές παροχών, σπρώχνουν στον ιδιωτικό τομέα τους ασφαλισμένους

Μειωμένος σε σχέση ακόμα και με τα απολογιστικά στοιχεία του 2012 θα είναι ο προϋπολογισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για το2013 προαλείφοντας νέες περικοπές παροχών και αποκλεισμού του κόσμου απ' τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο προϋπολογισμός αυτός προγράφει στην κυριολεξία τη λειτουργία των πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ, όπου ήδη τα εργαστήριά του έχουν παροπλιστεί λόγω μη προμήθειας αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι ή να συνωστίζονται στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων ή να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν συμμετοχή 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα διαμορφωθεί κοντά στα 6 δισ. ευρώ, έναντι 6,7 δισ. ευρώ των τελικών εξόδων του 2012. Δηλαδή μειώνεται κατά 10,4% ή 21% έναντι των αρχικώς προϋπολογισθέντων 7,6 δίσ. ευρώ -που στη συνέχεια περικόπηκαν- για το 2012. Η κρατική επιχορήγηση θα περιοριστεί στα 800 εκ. ευρώ -ή13,3% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού- και θα είναι μειωμένη κατά 200 εκ. ευρώ ή 20% σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ το 2012.

Μ' άλλα λόγια η κρατική επιχορήγηση θα καλύψει μόλις το 13,3% των εξόδων του ΕΟΠΥΥ. Ετσι η συγκυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με τις εισφορές υγείας απ' τα οχτώ ταμεία που εντάχθηκαν στον Οργανισμό. Όμως και αυτές οι εισφορές -λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά- θα είναι μειωμένες κατά 65% των εργοδοτών και κατά 50% των εργαζομένων.

Απειλή λουκέτου στα πολυιατρεία

Η χρηματοδότηση αυτή αναγάγει σε μείζον ζήτημα τη λειτουργία των πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ, που, εκτός της έλλειψης αντιδραστηρίων, θα χάσουν και πολλούς γιατρούς των οποίων λήγουν οι συμβάσεις στο τέλος του 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε πρόσφατη συνέντευξή του (Καθημερινή της περασμένης Κυριακής) δήλωσε: «Οι τοπικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα ενισχυθούν, πρέπει να ενταχτούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία, που θα διοικείται ενιαία». Προς αυτή την κατεύθυνση ή της μείωσης των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ τάχτηκε και η πλειοψηφία όσων μετείχαν στην ημερίδα του ΠΑΣΟΚ -εκτός των εργαζομένων στον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ- που έγινε την περασμένη Κυριακή και είχε θέμα την υγεία.

Αθικτα τα φαρμακερά χαράτσια

Την έκδοση νέου δελτίου τιμών στα φάρμακα, που θα ισχύσει απ' τις 4.3.2013, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Στο νέο δελτίο τιμών, όπως δήλωσε, θα υπάρξει μια μεσοσταθμική μείωση 5% σε 7.300 φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επίπτωση στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ θα «είναι εξοικονόμηση 150 εκ. ευρώ, στην ιδιωτική συμμετοχή των ασθενών 50 εκ. ευρώ και 35 εκ. ευρώ όφελος για τα νοσοκομεία».

Αυτό δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση το χαράτσι της συμμετοχής των αρρώστων στα φάρμακα που μεσοσταθμικά είναι 16% και για το 2012 ανήλθε σε περισσότερα από 450 εκ. ευρώ. Επίσης σύμφωνα με τον Μάριο Σαλμά η νέα θετική λίστα στα φάρμακα θα συνοδεύεται από την Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ) ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων και όχι για τη φτηνότερη δραστική ουσία, όπως ισχύει τώρα. Ο ασθενής, σε περίπτωση που ο γιατρός υποδείξει φάρμακο ακριβότερο από αυτό της ΑΤ, θα πληρώνει το 50% διαφοράς μεταξύ του υποδεικνυόμενου φαρμάκου και αυτού της ΑΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου