Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για την υγεία;

Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για την υγεία;Μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν και στον χώρο της υγείας διαπιστώνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, στην έκθεση του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καταγράφονται τα εξής:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει και το 2014 να υλοποιεί τη συνολική μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ ή και πιο κάτω από αυτό.
Τα μέτρα του προγράμματος αποσκοπούν στην επίτευξη εξοικονόμησης στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων για την επίτευξη του περιορισμού των δαπανών για φαρμακευτικά προϊόντα στα εξωτερικά ιατρεία σε 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Το σύνολο των δημοσίων δαπανών για τα φαρμακευτικά προϊόντα (σε εξωτερικά ιατρεία και κατά τη νοσηλεία) θα πρέπει να μην ξεπερνά το 1,3% του ΑΕΠ το 2014.
Για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, τη βελτίωση της συνοχής της πολιτικής για την υγεία, τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς υπηρεσιών υγείας και τη μείωση του διοικητικού κόστους, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, χωρίς εξαίρεση, στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την παρακολούθηση της μεταφοράς του προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων.
Όσον αφορά τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών, προκειμένου να επιτευχθεί το 1% του ΑΕΠ το 2014, η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, και να αναπτύξει περαιτέρω το σύνολο των κινήτρων και υποχρεώσεων για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών, χονδρεμπόρων, φαρμακείων, των γιατρών και των ασθενών). Επίσης, προωθεί την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φάρμακα και την αποδοτική χρήση των φαρμάκων γενικότερα.
Ως μέτρα έκτακτης ανάγκης για την επίτευξη των συνολικών στόχων, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μηχανισμό αυτόματης ανάκτησης (κάθε έξι μήνες) επί των παραγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, που εγγυάται ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ) δεν θα υπερβαίνει τους παραπάνω στόχους (Τα μέτρα αυτά θα είναι συνεχή και μέσα στο 2015). Το ανώτατο όριο clawback έχει οριστεί σε 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και άλλων φαρμάκων για τους ανασφάλιστους (Απρίλιος 2014).
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τον Αύγουστο του 2014 σχετικά με την είσπραξη του clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, εάν, για οποιονδήποτε λόγο, το claw-back δεν θα επιτύχει το στόχο.
Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνονται μέτρα όπως across-the-board περικοπή των τιμών των φαρμάκων ή εφαρμογή τέλους εισόδου στη θετική λίστα φαρμάκων. Τέτοια μέτρα σύμφωνα με το health daily εκτιμάται ότι θα παράγουν ένα ισοδύναμο ποσό αποταμίευσης.
Ο ΕΟΠΥΥ θα εισάγει πρόσθετα κίνητρα και μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ποσοστώσεων συνταγογράφησης για τους γιατρούς (με ελάχιστο στόχο συνταγογράφησης για γενόσημα φάρμακα, σε ποσοστό που θα ρυθμίζεται με βάση την ειδικότητα), ώστε να εξασφαλιστεί η γενική υποκατάσταση».

http://medicaltv.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου