Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Στο δρόμο θα βρεθούν 60 τρόφιμοι από το Ψυχιατρείο Θεσ/νίκης

Στο δρόμο θα βρεθούν 60 τρόφιμοι από το Ψυχιατρείο Θεσ/νίκης
Στο δρόµο κινδυνεύουν να µείνουν 60  ασθενείς του  Ψυχιατρικού Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), επειδή κλείνουν στο τέλος του χρόνου τα Τμήματα Παρατεινόμενης Νοσηλείας του νοσοκομείου, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί ακόμα τα δύο οικοτροφεία που πρόκειται να τους φιλοξενήσουν.

Αυτό επισημαίνει  το Σωµατείο Εργαζοµένων του ΨΝΘ µε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Laszlo Andor, µε τον οποίο ο πρώην
υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε υπογράψει σύµφωνο κατάργησης των ψυχιατρικών νοσοκοµείων (ΨΝΘ, ∆ροµοκαΐτειο και ∆αφνί) µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου 2015.

Στην επιστολή τονίζεται ότι, σύµφωνα µε το σχεδιασµό, έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να κλείσουν τα Τµήµατα Παρατεινόµενης Νοσηλείας. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί θα µεταφερθούν σε δυο οικοτροφεία δυναµικότητας 30 κλινών, τα οποία όµως δεν έχουν καν βρεθεί!

Ο κακός σχεδιασµός όµως δε σταµατά εκεί, υποστηρίζουν οι εργαζόµενοι. Η συγχώνευση δύο τµηµάτων Βραχείας Νοσηλείας (µε 25 κρεβάτια) και n µεταφορά δύο τµηµάτων σε γενικά νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης (απώλεια 10 κλινών) δεν µπορούν να προχωρήσουν, αφού δεν υπάρχουν νοσοκοµεία µε υποδοµή για την ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών!

Σύµφωνα µε τους εργαζόµενους, µε βάση το σύµφωνο, σύντοµα οι νοσηλευόµενοι θα βρεθούν χωρίς στέγη!

«Για να ικανοποιηθεί ο όρος του συµφώνου, θα πρέπει 60 ασθενείς είτε να βρεθούν στο δρόµο, αφού ούτε καν τα κτίρια δεν έχουν βρεθεί, είτε να φιλοξενηθούν σε υπάρχουσες µονάδες αποκατάστασης, που όµως είναι ήδη πλήρεις. Αντιλαµβάνεστε ότι µιλούµε για µία βίαιη αποασυλοποίηση και για µία αλλαγή της ζωής 60 ανθρώπων µε σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήµατα, µε ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία», τονίζεται στην επιστολή.
Σημειώνεται ότι το ΨΝΘ, το µοναδικό ψυχιατρικό νοσοκοµείο στη Βόρεια Ελλάδα, που µαζί µε άλλα τρία ψυχιατρικά τµήµατα γενικών νοσοκοµείων (σύνολο κρεβατιών 62) εξυπηρετεί το νοµό Θεσσαλονίκης σε επίπεδο πρωτοβάθµιας, δευτεροβάθµιας και τριτοβάθµιας περίθαλψης και δέχεται εισαγωγές από όµορους νορούς που δε διαθέτουν ψυχιατρικές κλίνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου