Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το «σκωτσέζικο ντους» του ΕΟΠΥΥ

Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη

Χρειάστηκαν αυτή τη φορά μερικές ώρες για να αποδομηθεί ότι χτίστηκε στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου και να μπει πάλι στην «κατάψυξη» ο διάλογος γιατρών ΕΟΠΥΥ – Άδωνι Γεωργιάδη.

«Από τη ζέστη στο κρύο και ξανά το ίδιο», φαίνεται πως περιγράφει καλύτερα το διάλογο για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την απεργία των γιατρών.
Αυτή τη φορά, το θετικό κλίμα που επετεύχθη μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Υγείας, ακυρώθηκε ελάχιστες ώρες μετά, στην πρώτη διερευνητική επαφή των δύο πλευρών στην

Αριστοτέλους.
Μετά την πρωινή συζήτηση στο Μαξίμου, η Κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε ένα βήμα πίσω. Υποχώρησε εκφράζοντας την πρόθεση να κάνει τελικά διάλογο με απεργούς.
Έτσι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Αθ. Αποστολόπουλος και ο αντιπρόεδρος Γ. Χρονόπουλος συνάντησαν τον κ. Γεωργιάδη για να θέσουν τις βάσεις του διαλόγου και να ορίσουν το πρώτο επίσημο ραντεβού.
Αλλά η διαλλακτικότητα που είχε επιδείξει λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας είχε μέσα σε λίγες ώρες εξαφανιστεί, όπως καταγγέλλουν.
Οι γιατροί, ορμώμενοι από την παρότρυνση του Πρωθυπουργού για άμεση έναρξη του διαλόγου, πρότειναν στον Υπουργό Υγείας εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Οι ίδιοι να αναστείλουν την απεργία και ο κ. Γεωργιάδης να παγώσει τις όποιες διαδικασίες, για ένα μήνα ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ζήτησαν και την τροποποίηση των όρων της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η συγκεκριμένα είτε τη μη εφαρμογή της είτε, εφόσον ισχύσει, τη λειτουργική διασύνδεση συγκεκριμένων ειδικοτήτων με τα νοσοκομεία.
Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν αρνητική.

«Φάνηκαν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης 4 ώρες αργότερα ,στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για νέο αδιέξοδο με ευθύνη του Άδωνι Γεωργιάδη, που ακυρώνει την προτροπή του ίδιου του Πρωθυπουργού.
«Όταν δεν υπάρχουν προθέσεις για διάλογο, τουλάχιστον να μην υπάρχουν προτροπές για διάλογο», τονίζει.
Μιλώντας στο Virus, βέβαια, γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα» της κυβέρνησης.
Το μεσημέρι, βέβαια, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος υποστήριξε πως ο κ. Σαμαράς έδειξε ευαισθησία στα θέματα των γιατρών και κάλεσε τόσο τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ όσο και τον κ. Γεωργιάδη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά πως, ««εφόσον ο κ. Πρωθυπουργός ζητάει να κάνουμε διάλογο ακόμα και από σήμερα, εμείς μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους δεχθούμε ακόμα κι αν κάνουν απεργία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, καλούνται σήμερα να πάρουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.
Να θυμίσουμε πως ένα αντίστοιχο «σκωτσέζικο ντους», αν και σε μικρότερη ένταση, συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το «μικρό φως στο τούνελ» που διαφάνηκε μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, το θέμα του ΕΟΠΥΥ, βυθίστηκε στο σκοτάδι…




http://www.virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου