Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στο Μαξίμου κρίνονται όλα

Στο Μαξίμου κρίνονται όλα
Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη
Κρίσιμη για την πορεία τόσο των κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ όσο και των αλλαγών στην ΠΦΥ θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΠΙΣ.

Μια ακόμα εβδομάδα ξεκινάει σήμερα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να βρίσκονται σε απεργία, τουλάχιστον έως τις 19 Δεκεμβρίου, και την Αριστοτέλους να δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), χωρίς τη συμμετοχή τους.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως αν και το καλύτερο για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση θα ήταν η συμμετοχή των γιατρών στο διάλογο, συζήτηση με απεργούς δεν μπορεί να γίνει.
Από την άλλη, οι γιατροί αν και διευκρινίζουν πως θεωρούν την πρόταση Γεωργιάδη για Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση διασπαστική, που στόχο έχει να τους οδηγήσει στην «αυτο-απόλυση», ζητούν, μεταξύ άλλων, όσοι επιλέξουν να μείνουν στην ΠΦΥ, να μεταφερθούν απευθείας, χωρίς διαθεσιμότητα, στο νέο καθεστώς.
Στη συνάντηση στο Μαξίμου μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του ΠΙΣ (10.30), με τη συμμετοχή του Υπ. Υγείας, το θέμα του ΕΟΠΥΥ και των αλλαγών στην ΠΦΥ θα κυριαρχήσουν.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αναμένεται να τονίσει στον κ. Σαμαρά ότι η μεταρρύθμιση «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζεται με απολύσεις προσωπικού, με κατάργηση δομών και συγχωνεύσεις, χωρίς ρεαλισμό, βασιζόμενη μόνο στη λογική λογιστικών δημοσιονομικών προσαρμογών».
Τον «γόρδιο δεσμό» στις σχέσεις των δύο πλευρών ίσως μπορέσει να λύσει ο Πρωθυπουργός, αλλά ουδείς γνωρίζει αν ο Πρωθυπουργός τελικά θα αναλάβει το ρόλο του Μ. Αλεξάνδρου, του Πόντιου Πιλάτου ή του Σολομώντα. Και αυτό γιατί από τη μια η στήριξη του κ. Σαμαρά στον Αδ. Γεωργιάδη και στις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της Υγείας είναι δεδομένη, αλλά από την άλλη θα πρέπει να διατηρηθούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς πολλοί από τους συνδικαλιστές που αντιδρούν ανήκουν στο χώρο της ΝΔ. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορούσε να βρεθεί σημείο σύγκλισης (πιθανόν στο θέμα των ιατρείων), ικανό να «παγώσει» την απεργία και να δώσει ανάσα και στους ταλαιπωρημένους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Το σίγουρο είναι πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα περιμένουν την έκβαση της συνάντησης πριν λάβουν νέες αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

 http://www.virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου