Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ανοίγει ο ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες. Τι προβλέπει τροπολογία Άδων

Με την τροπολογία ο Άδωνις Γεωργιάδης δίνει το δικαίωμα σε περισσότερους γιατρούς της ελεύθερης αγοράς να συμβληθούν με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι οποίοι και θα δέχονται στα ιατρεία τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 
Όπως σημειώνεται στην τροπολογία απαιτείται κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Οικονομικών η οποία και θα καθορίζει τον  αριθμό των συμβαλλόμενων ιατρών αλλά και των μηνιαίων επισκέψεων των ιατρών, καθώς και το ύψος της αμοιβής. Να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 4000 γιατροί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και έχουν υποχρέωση τους πρώτους 200 ασθενείς να τους εξετάζουν δωρεάν.
Με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών αυτών αλλά και οι δωρεάν επισκέψεις από 200 θα γίνουν 400 όπως ήδη έχει δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. 
Βέβαια από πολλούς η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως απεργοσπαστική καθώς οι ασφαλισμένοι που λόγω απεργίας δεν μπορούν να πάνε στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς. 
Ταυτόχρονα η τροπολογία Άδωνι παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως τις 30/3/2014. 
Παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα στους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που λαμβάνουν κανονικά μηνιαίο μισθό να έχουν ταυτόχρονα και σύμβαση στο ιδιωτικό τους ιατρείο με τον φορέα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «οι γιατροί οι οποίοι μισθοδοτούνται από τον Οργανισμό για τις παρεχόμενες σε αυτόν υπηρεσίες, είτε αυτοί είναι μόνιμοι είτε με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δεν επιτρέπεται να παρέχουν ιατρική περίθαλψη στα ιδιωτικά ιατρεία τους και να αμείβονται επί πλέον από τον Οργανισμό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου