Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Πλήρης ανατροπή στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τάση προς την ιδιωτικοποίηση, επιδιώκει ως φαίνεται η κυβέρνηση καθώς αποδυναμώνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα καταργώντας τις θέσεις των οδηγών και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.
 
Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του iatropedia.gr ήδη έχουν αποσταλεί στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) κατ επείγοντα έγγραφα με τα οποία ζητούνται όλα τα ονόματα και τα στοιχεία των εργαζομένων των συγκεκριμένων κλάδων καθώς και αυτών που εξαιρούνται από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας (όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κ.λ.π.).
 
Τα στοιχεία θα πρέπει να αποσταλούν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων έως την Τετάρτη 11.12.2013 στις ΥΠΕ (ουσιαστικά μέσα σε ένα 24ωρο), ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της διαθεσιμότητας.
 
Πρόκειται για εργαζόμενους που καθημερινά εξυπηρετούν ασθενείς όταν χρειάζονται μεταφορά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όταν δίνονται εξιτήρια ή όταν μεταφέρονται σε γειτονικές δομές για εξετάσεις.
Πολλοί οδηγοί οχημάτων επίσης εξυπηρετούν και ανάγκες τροφοδοσίας και μεταφοράς υλικών. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον οι οδηγοί δεν ξεπερνούν τους 500 σε όλη τη χώρα γεγονός που σημαίνει ότι κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα δε διαθέτει πάνω από 2-3 άτομα.
 
Πηγές αναφέρουν επίσης ότι μέρος των εργαζομένων θα μεταφερθεί στο ΕΚΑΒ δεδομένου ότι προσλήψεις δε διαφαίνονται στον ορίζοντα.
 
Όλα δείχνουν ότι τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι θα δοθούν ...φασόν στον ιδιωτικό τομέα και ήδη πολλές εταιρείες κάνουν πάρτι...
Πάντως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που έχουν ενημερωθεί για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές είναι υπ ατμόν και ήδη οργανώνονται σε πρώτη φάση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ για 11.12.2013 ενώ ετοιμάζουν και περαιτέρω κινήσεις.