Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατροί αγνοούνται…

Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη
Γιατροί αγνοούνται…Χιλιάδες θέσεις γιατρών θα μείνουν κενές τα επόμενα χρόνια, την ώρα που άλλοι συνάδελφοι τους εγκαταλείπουν τη χώρα, προειδοποίησε ο Διοικητής Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας, από το βήμα του Συνεδρίου Healthworld.
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε την ανάγκη για αξιολόγηση του συστήματος υγείας βάσει του πληθυσμού και όχι
της ηλικίας. Παραδέχθηκε ότι το σύστημα σήμερα είναι αντιμέτωπο με προκλήσεις, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής αλλαγής του. «Θα πρέπει να πάμε σε αλλαγές για κάθε ασθενή», υποστήριξε ο Διοικητής της Α’ ΥΠΕ.
Μεταξύ αυτών των αλλαγών που πρέπει να επιτύχουν είναι η εφαρμογή της αναλυτικής λογιστικής και του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία. «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της κινητικότητας και της αλλαγής του υγειονομικού χάρτη», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, αναφέροντας πως έχουν αξιολογηθεί όλες τις δομές Υγείας.
Μέσα από αυτή την αξιολόγηση κατέληξαν σε ένα HospitalTrust– μια συνεργασία, μεταξύ των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Παίδων Πεντέλης και Αμ. Φλέμινγκ, όπου αναπτύσσονται για πρώτη φορά δομές υγείας, όπως κέντρα αποκατάστασης και ανακούφισης πόνου.
Ωστόσο, τα αγκάθια στα πλευρά του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μεγάλα και σοβαρά. Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, είναι η έξοδος από το ΕΣΥ 2 χιλιάδων γιατρών τα επόμενα 2 χρόνια, λόγω συνταξιοδότησης. Πρόβλημα που εντείνεται με τη μετανάστευση γιατρών σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών. Την ίδια ώρα, από τα νοσοκομεία λείπουν βασικές ειδικότητες.
Παρόλα αυτά, επιχειρείται επανασχεδιασμός του συστήματος εφημεριών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

 http://www.virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου