Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Νέες απαιτήσεις από Τρόικα - Ζητούν ξανά κατάργηση των τριετιών - Τι χάνουν οι εργαζόμενοι

Με νέες απαιτήσεις στα εργασιακά «εμπλούτισαν» την ατζέντα της διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι της Τρόικας ακυρώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε ελπίδα είχε αρχίσει να δημιουργείται για έμμεση ενίσχυση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δανειστές ζήτησαν εκ νέου την κατάργηση των τριετιών, που με βάση το μνημόνιο παραμένουν «παγωμένες» τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Ετσι όσοι αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 586 ευρώ, ακόμα και αν έχουν χρόνια στο επάγγελμά τους, συνεχίζουν να χάνουν 58.61 έως 175.82 ευρώ το μήνα.

Ακόμη οι δανειστές επαναφέρουν στο τραπέζι (είχαν υποβάλει την ίδια απαίτηση και πέρυσι) την αλλαγή πλαισίου σε σχέση με την προκήρυξη απεργιών, προτείνοντας η απόφαση να λαμβάνεται από το 50% των εργαζομένων καθώς και την εφαρμογή του λοκ άουτ (προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση σε απεργία των εργαζομένων).

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα θέματα επανήλθαν στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Αντίθετα προαπαιτούμενο είναι οι ομαδικές απολύσεις, θέμα στο οποίο δεν έχει επέλθει συμφωνία καθώς η Τρόικα απαιτεί να καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση το βέτο του υπουργού στο αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις να συζητείται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και η τελική υπογραφή να μπαίνει από το γενικό γραμματέα (χωρίς αλλαγή στο ποσοστό).

Πάντως δεν αποκλείεται ως συμβιβαστική λύση να γίνει δεκτή η πρόταση για εφαρμογή του μέτρου για ένα διάστημα ώστε να δουν πώς λειτουργεί στην πράξη. Αν διαπιστώσουν δυσλειτουργία θα επανέλθει η απαίτηση για νομοθετική ρύθμιση.

Στο θέμα της μείωσης των εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουλίου παραμένουν οι επιφυλάξεις της τρόικας ως προς τον επιμερισμό του οφέλους. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει μείωση κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών και κατά μία μονάδα των εργατικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου