Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπ. Υγείας: Στο ΕΣΥ εισάγονται τα απογευματινά χειρουργεία

Νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπ. Υγείας: Στο ΕΣΥ εισάγονται τα απογευματινά χειρουργεία

Με το νομοσχέδιο αναμένεται να ρυθμιστούν θέματα των νοσοκομείων αλλά και του ΠΕΔΥ

Νομοσχέδιο - «σκούπα» θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, όπως έγινε γνωστό από τη συνάντηση των διοικητών των νοσοκομείων με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου αναμένεται να ρυθμιστούν θέματα των νοσοκομείων αλλά και του ΠΕΔΥ.

Μεταξύ άλλων εισάγει τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων.

Σχολιάζοντας τον νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ένα μετρό που θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργιά των νοσοκομείων.

«Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα απευθύνονται στους χειρουργούς των απογευματινών χειρουργείων, το ίδιο και όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία», εκτίμησε ο υπουργός.

Ανακατανομή των νοσοκομειακών κλινών


Επίσης, θα συνεχιστεί ο ανασχεδιασμός των κλινών με έμφαση στις περιοχές που χρειάζονται κρεβάτια και τμήματα. Ο γενικός γραμματέας, κ. Καλλίρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ενισχυθεί με 50 κλίνες το ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι».

Επίσης, θα ενεργοποιηθούν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αρχής γενόμενης από τα μαγειρεία των νοσοκομείων.

Ο,τι μπορεί να βοηθήσει το ΕΣΥ, θα προωθηθεί, είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να απενοχοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ριζικές αλλαγές έρχονται και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με βάση τις διακομιδές και τις νοσηλείες ασθενών. Τα νοσοκομεία που κάνουν διακομιδές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, κάτι που γίνεται κυρίως από τα νοσοκομεία της περιφέρειας προς εκείνα της Αττικής, τότε θα βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται. Όπως εξήγησε ο υπουργός κάθε περιστατικό που φεύγει από ένα νοσοκομείο θα χρεώνεται στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου αποστολής. Η σχετική διαδικασία θα γίνεται μέσω των υγειονομικών περιφερειών.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το «ΚΑΤ» και ο «Ευαγγελισμός» δέχονται κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 50 περιστατικά το καθένα από νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Άδωνις προς διοικητές: «Θα μείνουν οι καλύτεροι» 

Με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί ενιαίος συντονιστής των διακομιδών στο ΕΣΥ που θα υπάγεται στο ΕΚΑΒ. Στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν σε κινητικότητα οι οδηγοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Μιλώντας στους διοικητές του ΕΣΥ, ο υπουργός κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος τους πρέπει να είναι η αποπληρωμή των οφειλών, η διαφάνεια των διαγωνισμών και η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών είτε για εξέταση είτε για επέμβαση.

Τους υπενθύμισε ότι αξιολογούνται, λέγοντας ότι είναι τυχεροί που υπάρχει αυτός το εργαλείο διότι βελτιώνονται και οι ίδιοι και το σύστημα υγείας με αυτόν τον τρόπο. «Όλοι αξιολογούμαστε κι έτσι πρέπει. Εσείς από τον γενικό γραμματέα, ο γραμματέας από εμένα κι εγώ από τον Πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά.

Όσοι μείνουν στο ΕΣΥ θα είναι επειδή αξίζουν. Έτσι πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα του παρόντος και του μέλλοντος. Όσοι έμεναν διότι είχαν κομματικούς φίλους, ανήκουν στην Ελλάδα του παρελθόντος» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.


http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου