Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η ζωή μετά το πολυνομοσχέδιο





    Όλες οι αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα.



 Ριζικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή και την κοινωνική δραστηριότητα θα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο με την ψήφισή του από τη Βουλή. Οι διατάξεις που περιλαμβάνει επηρεάζουν...
καίριους τομείς της αγοράς αγαθών πρώτης ανάγκης και παροχής υπηρεσιών.





Aμεσες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών θα φέρει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επρόκειτο να κατατεθεί χθες στη Bουλή.

Πολλές από τις συνήθειες των Ελλήνων πρόκειται να αλλάξουν άρδην, αφού τα μέτρα αγγίζουν τόσο πρωταρχικούς όσο και δευτερεύοντες τομείς της ζωής τους.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα φάρμακα και τη διατροφή, όπως το γάλα και το ψωμί, αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, παρότι διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, φαρμακεία θα μπορούν να ανοίγουν ακόμη και μέσα σε σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα. Για τον λόγο αυτό το υποχρεωτικό εμβαδόν των φαρμακοπωλείων μειώνεται από τα 30 τ.μ στα 5 τ.μ.


Παράλληλα, φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν πλέον δίπλα δίπλα, αφού αίρεται η υποχρέωση συγκεκριμένων αποστάσεων μεταξύ τους. Παράλληλα, καταργείται η ενιαία τιμή πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Μέχρι το τέλος του 2016 θα ισχύει ενιαία ανώτατη τιμή, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα απελευθερωθεί πλήρως η τιμή τους.

Η μεγάλη αλλαγή στον τομέα του ψωμιού σχετίζεται με την υποχρέωση των αρτοποιών να το πωλούν, αφού πρώτα το ζυγίσουν παρουσία του πελάτη. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, ψωμί θα μπορεί να πωλείται και από άλλα καταστήματα τροφίμων ή ποτών που θα εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και θα τηρούν τις υγειονομικές διατάξεις. Επίσης, οι αρτοποιοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κρατούν αποθέματα αλεύρου, αλατιού και καυσίμων.

Το γάλα
Ως προς το φλέγον θέμα των ημερών, το γάλα, προβλέπεται τελικά η θέσπιση τριών κατηγοριών γάλακτος: Το «παστεριωμένο γάλα», το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» και το «γάλα ημέρας». Το παστεριωμένο γάλα είναι το σημερινό «φρέσκο» με διάρκεια ζωής 5 ημερών, το γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» είναι το σημερινό υψηλής παστερίωσης, ενώ το «γάλα ημέρας» θα πρέπει να προπαστεριώνεται εντός 24 ωρών μετά τη συλλογή του και να καταναλώνεται μέχρι δύο ημέρες μετά την ημερομηνία παστερίωσης. Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο όρος «φρέσκο γάλα» καταργείται.

ΦΑΡΜΑΚΑ
1 Φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ

Φαρμακεία θα μπορούν πλέον να λειτουργούν μέσα σε σούπερ μάρκετ και κάθε άλλου είδους καταστήματα ως ειδικές «γωνιές». Για τον λόγο αυτόν ο χώρος του φαρμακοπωλείου επιτρέπεται στο εξής να έχει εμβαδόν μόνο 5 τ.μ. αντί των 30 τ.μ. που ίσχυαν υποχρεωτικά μέχρι σήμερα. Η λειτουργία τους θα ακολουθεί κανονικά τα ωράρια του καταστήματος.

2 Ελεύθερο ωράριο λειτουργίας

Πλέον το κάθε φαρμακείο μπορεί να ανοίγει και να κλείνει όποτε το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του για έξι ημέρες την εβδομάδα, με εξαίρεση την Κυριακή. Πρακτικά αναμένεται το ωράριο και οι εφημερίες να διαμορφωθούν με βάση τη ζήτηση, γεγονός που σημαίνει ότι σε περιόδους, όπως αυτές των καλοκαιρινών μηνών, αργίες κ.λπ., ο αριθμός των εφημερευόντων θα είναι μικρότερος από τον σημερινό.

3 Χωρίς ενιαία τιμή για τα μη ΣΥΦΑ

Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν θα έχουν πλέον ενιαία τιμή σε όλα τα φαρμακεία. Οι ανώτατες τιμές τους θα παραμείνουν ίδιες μέχρι τις 31.12.2016, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθούν οι υποχρεωτικές ανώτατες τιμές και ο καθένας θα πουλά όσο θέλει.

4 Ιδρυσε και εσύ ένα!

Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή εταιρεία επιθυμεί να αγοράσει και να λειτουργεί φαρμακείο μπορεί να το κάνει ελεύθερα, με μόνη υποχρέωση να συνεργάζεται με αδειούχο φαρμακοποιό. Μέχρι σήμερα υπήρχε περιορισμός που όριζε ότι το 50% του φαρμακείου θα πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά σε φαρμακοποιό.

5 Και αλυσίδες φαρμακείων

Ανοίγει ο δρόμος για αλυσίδες φαρμακείων, αφού ο κάθε φαρμακοποιός μπορεί να ιδρύει περισσότερα του ενός φαρμακεία.

6 Καταστήματα σε κάθε γωνιά

Στο εξής μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία ακόμη και το ένα δίπλα στο άλλο και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των φαρμακείων που μπορούν να ανοίξουν έξω από τα νοσοκομεία. Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αποστάσεις μεταξύ τους. Ομως δεν ανοίγουν περισσότερα φαρμακεία από όσα υπάρχουν σήμερα στον κάθε δήμο.

7 Αγορές και μέσω Ιντερνετ

Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν βιταμίνες και συμπληρώματα εξ αποστάσεως, ουσιαστικά μέσω Διαδικτύου.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
8 Απαλλαγή από τα τέλη

Καταργείται για τις εταιρείες η υποχρέωση γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Πλέον αρκεί ένα απλό ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης απαλλάσσονται από τα τέλη της γνωστοποίησης αυτής. Σύμφωνα με το υπουργείο, η εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει συγκράτηση των τιμών.

9 Τρεις νέες κατηγορίες

Τρεις νέες κατηγορίες γάλακτος θα βλέπουν στα ράφια οι καταναλωτές: Το «παστεριωμένο γάλα», το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» και το «γάλα ημέρας». Το παστεριωμένο γάλα είναι το σημερινό «φρέσκο» με διάρκεια ζωής 5 ημερών. Το γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» είναι το σημερινό υψηλής παστερίωσης.

10 Γάλα ημέρας αντί για φρέσκο γάλα

Εγκαταλείπεται ο όρος «φρέσκο γάλα» και θεσπίζεται μία νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας». Η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

11 Οι ενδείξεις για τη διάρκεια ζωής

Στα προϊόντα των τριών κατηγοριών θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σε σχέση με τη διάρκεια ζωής τους, π.χ. «γάλα 7 ημερών», «γάλα 6 ημερών» κ.λπ. Επίσης, καθιερώνεται και το «Σήμα ελληνικότητας», το οποίο οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να το διεκδικούν για τις συσκευασίες τους εφόσον παράγουν το γάλα στη χώρα μας.

ΚΑΥΣΙΜΑ
12 Πετρέλαιο και στις εθνικές

Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και από πρατήρια καυσίμων που βρίσκονται στις εθνικές οδούς.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
13 Μεγαλύτερες συσκευασίες

Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων. Οι συσκευασίες αυτές, ωστόσο, θα προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδια- φέροντος.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ
14 Τι θα γίνει με τον «καραβίσιο» καφέ

Διατηρούνται οι ανώτατες τιμές σε νερό, τσάι, καφέ και τοστ μόνο σε χώρους όπως τα αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, όπου συνήθως υπάρχει μονοπωλιακή αγορά.

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
15 Αρση περιορισμών στο κεφάλαιο

Οι κάτοχοι Αδειας Εμπορίας Ασφάλτου δεν υποχρεούνται πλέον να έχουν ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ύψους 500.000 ευρώ και αποθηκευτικό χώρο με ελάχιστο όγκο 2.000 κυβικών μέτρων, καθώς αίρονται οι σχετικές προϋποθέσεις.

16 Φθηνότερο το τσιμέντο

Καταργείται η επιβάρυνση 2% στην τιμή πώλησης του τσιμέντου, η οποία πήγαινε στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
17 Τέλος οι εισφορές στα επιμελητήρια

Καταργείται από την 1.1.2015 η υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά, επαγγελματικά και ξενοδοχειακά επιμελητήρια.

18 Εξπρές οι συγχωνεύσεις

Αίρονται εμπόδια για τις συγχωνεύσεις αλλά και τον διαχωρισμό μεταξύ επιχειρήσεων. Μέχρι τώρα απαιτείτο η συμπλήρωση τριών ετών λειτουργίας της κάθε επιχείρησης.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ - ΚΥΛΙΚΕΙΑ
19 Περίπτερα για όλους

Πιο εύκολη γίνεται η πρόσβαση όσων δεν ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού σε περίπτερα και κυλικεία. Καταργούνται περιορισμοί και ρυθμίσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης για τη λειτουργία περιπτέρων, κυλικείων, καφενείων και κουρείων σε κοινόχρηστους χώρους και κτίρια των ΟΤΑ. Παραμένει ωστόσο σε ισχύ ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30% των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους με εισοδηματικά κριτήρια.

http://permisospress.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου