Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΕρώτησηΠρος τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, των Κέντρων Υγείας  Λιδορικίου και Ιτέας, και των Περιφερειακών Ιατρείων του Ν. Φωκίδος.

Δυστυχώς, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις ο χώρος της Υγείας δέχεται πολυμέτωπη επίθεση, την ώρα που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων, οι ανάγκες του λαού για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς
επιβαρύνσεις γίνονται επιτακτικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, στο οποίο υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις βασικές ειδικότητες. Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις στις βασικές ειδικότητες είναι οι εξής:

       Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) προβλεπόμενες στο Οργανόγραμμα  θέσεις καρδιολόγου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται περισσότερες από οκτώ (8) εφημερίες τον μήνα.

       Στελεχώνονται οι δύο (2) από τις τρεις (3) θέσεις παιδιάτρου, με αποτέλεσμα μην καλύπτονται οι εφημερίες για τον μισό σχεδόν μήνα.

       Στελεχώνονται μόνο οι τρεις (3) από τις τέσσερις (4) θέσεις χειρουργικής.

       Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις τρεις (3) θέσεις ορθοπεδικής.

       Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) θέσεις μαιευτικής-γυναικολογίας.

       Στελεχώνονται μόνο οι τρεις (3) από τις τέσσερις (4) θέσεις αναισθησιολογίας.

       Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) θέσεις ιατρικής βιοπαθολογίας.

       Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) θέσεις ακτινοδιαγνωστικής, καθώς ο δεύτερος ακτινολόγος υπηρετεί με απόσπαση εδώ και ένα χρόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καλύπτονται οι εφημερίες, αλλά να δημιουργούνται προβλήματα και στην κανονική λειτουργία του ΓΝΑ. Η ακτινολόγος που υπηρετεί στο ΓΝΑ έχει μάλιστα προβεί  σε επανειλημμένα υπηρεσιακά διαβήματα για το εν λόγω ζήτημα.

       Δεν στελεχώνεται η μία (1) θέση νεφρολογίας. Υπάρχει απλά μετακίνηση ιατρού από το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς κάποιες φορές την εβδομάδα για την λειτουργία του τεχνητού νεφρού.

       Στελεχώνονται μόνο οι δύο (2) από τις τρεις (3) θέσεις παθολογίας. Για την κάλυψη των αναγκών σε παθολόγους το ΓΝΑ καλύπτεται από δύο (2) αποσπώμενους παθολόγους από το Κέντρο Υγείας Λιδορικίου, το οποίο στελεχώνεται πλέον αποκλειστικά από τους αγροτικούς ιατρούς.

Τεράστια είναι επίσης κα η έλλειψη στα αναλώσιμα, γεγονός που δυσχεραίνει ή πολλές φορές καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση εγχειρήσεων, ενώ πρόβλημα υπάρχει επίσης και στο μικροβιολογικό τμήμα εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων. 

To ΓΝΑ τείνει επομένως να μετατραπεί  σε «ενισχυμένο» Κέντρο Υγείας, την στιγμή που λαμβάνει χώρα η  παράλληλη εγκατάλειψη-συρρίκνωση των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου,  η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη, καθώς το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό τμήμα δεν λειτουργούν ούτε μια μέρα τον μήνα. Επιπλέον, στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου:

·        Υπηρετεί μόνο ένας (1) Παθολόγος Διευθυντής, μετακινημένος στο ΓΝΑ.

·        Υπηρετεί μόνο ένας (1) Παθολόγος Επιμελητής Α’ με εφημερίες και πρωινό ιατρείο στο ΓΝΑ.

·        Στελεχώνονται οι δύο (2) από τις τρεις (3) θέσεις  Γενικής Ιατρικής/Παθολογίας .

·        Σε κανένα από τα πέντε (5) Περιφερειακά Ιατρεία δεν υπηρετεί αγροτικός ιατρός.

Ως εκ τούτου, και για τις πλέον απλές εξετάσεις, οι ασθενείς  υποχρεώνονται να μεταβούν στο ΓΝΑ, διανύοντας  επιπλέον αποστάσεις, όταν έχουν συνήθως ήδη διανύσει αποστάσεις  1-2 ωρών προκειμένου να μεταβούν στο  Λιδορίκι από τα χωριά τους.

Απαράδεκτη είναι επίσης και  η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ιτέας καθώς και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Ν. Φωκίδος, στα οποία οι περισσότερες θέσεις Γενικής Ιατρικής παραμένουν κενές.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επαρκή στελέχωση τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, όσο και των Κέντρων Υγείας Λιδορικίου, Ιτέας, και των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των πολιτών του Ν. Φωκίδος;Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης

Κυριακάκης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου