Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Ποιες υπηρεσίες συγχωνεύονται και οι υποψήφιοι για απόλυση

Διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ

Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον χώρο της Υγείας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου για το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο Αδωνις Γεωργιάδης στην περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Σουζάνα Τζακάμπ.
Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες παρά μόνο θα αγοράζει, ενώ οι υγειονομικές του μονάδες συγχωνεύονται μεταξύ τους, αλλά και με τα κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ).

Εκεί, δηλαδή, όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων. Εκτός και αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλλουν 15% συμμετοχή.
Επιπλέον οι 2.300 γιατροί που μέχρι σήμερα εργάζονταν στον ΕΟΠΥΥ θα απολυθούν, κατόπιν αξιολόγησής τους με βασικό κριτήριο την ειδικότητά, ενώ άλλοι τόσοι μετακινούνται στο ΕΣΥ.
Πρώτοι στον κατάλογο των απολυμένων είναι όλοι όσοι έχουν χειρουργική ειδικότητα. Ακολουθούν άλλες ειδικότητες, μη χειρουργικές, για τις οποίες θεωρείται ότι δεν έχουν μεγάλη… ζήτηση. Ανάμεσά τους, αλλεργιολόγοι, ενδοκρινολόγοι και πνευμονολόγοι. Το παράδοξο είναι ότι στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και καρδιολόγοι, παρότι η συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα δέχεται πολλές επισκέψεις.
Οι ιατρικές ειδικότητες που θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα είναι οι εξής τρεις:
Γενικής ιατρικής – παθολογίας
Παιδιατρικής
Οδοντιατρικής
Μαζί με τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ εξετάζεται και η μεταφορά στις ΥΠΕ των 26 φαρμακείων του Οργανισμού. Καθώς και η Υπηρεσία Ελέγχουν Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

http://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου