Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Δραματικές μειώσεις στα νοσοκομεία, κίνδυνος για ασθενείς


Δραματικές μειώσεις στα νοσοκομεία, κίνδυνος για ασθενείς


Κατά 45% έχουν μειωθεί τα λειτουργικά έξοδα των δημόσιων νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΙΝΑΠ.

Το 2009 τα λειτουργικά έξοδα ήταν 2,9 δις, προοδευτικά μειώθηκαν στο 1,9 δις, για το 2013 και για το 2014 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 1,6 δις.

«Οι επιπτώσεις από τη μείωση είναι τραγικές και τις βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και στα μεγάλα, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ..
Χαρακτηριστικά παραδείγματα το νοσοκομείο της ΝΙΚΑΙΑΣ, το ΑΤΤΙΚΟΝ και αποκορύφωμα ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, που χρειάζεται 23,5 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2013».

Στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται και πάλι ελλείψεις, από τα πιο απλά υλικά μέχρι τα αντιδραστήρια και άλλα υλικά υψηλού κόστους, και όλο το κόστος μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους ασθενείς, που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακά τους.

Στο ίδιο πνεύμα περικοπών και οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους. Ενώ το 2009 είχαν πιστωθεί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ γι’ αυτές τις κατηγορίες, το 2013 με τα 3 εκατομμύρια των ανασφάλιστων το κονδύλι αυτό δεν ξεπερνάει τις 650 χιλιάδες ευρώ.

«Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, ότι κάθε χρόνο, ειδικά τα τελευταία, καταστρέφεται οικονομικά το 2,5 % των νοικοκυριών για να εξασφαλίσει την υγεία του.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά  άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσουν οι υγειονομικοί  να παράσχουν ασφαλείς υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση τα πλείστα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν άμεσα!

«Είναι απαράδεκτο να καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας με το 5ευρω και το 25ευρω ακόμα και με κατασχέσεις, αφού τα χρέη του ανασφάλιστου προς το νοσοκομείο απαιτούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Δ.Ο.Υ.» , αναφέρει η ΕΙΝΑΠ η οποία καλεί τις Επιτροπές των γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία «να διεκδικήσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου