Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Από τα χειρότερα συστήματα Υγείας στην Ε.Ε το Ελληνικό

Η Ελλάδα διαθέτει από τα χειρότερα συστήματα υγείας στην Ευρωπαική Ένωση. Υποχώρησε στην 25η θέση από την 22η που κατείχε και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η… μεταρρύθμιση του Άδωνι Γεωργιάδη. Φανταστείτε να υλοποιηθεί που έχει να καταντήσει το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.

Τις χρόνιες παθογένειες, την πρωτοφανή σπατάλη σε φάρμακα και θεραπείες, αλλά και την αναποτελεσματικότητα του ελληνικού συστήματος παροχών υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Σουηδικού Οργανισμού Health Consumer Powerhouse, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, το ελληνικό σύστημα περίθαλψης υποχώρησε φέτος από την 22η στην 25η θέση, επί 35 ευρωπαϊκών χωρών και πλέον είναι το πέμπτο χειρότερο στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα αποτελέσματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις απαντήσεις των ίδιων των ασθενών, σε ερωτήματα αναφορικά με την ενημέρωση και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικών, τους χρόνους αναμονής, τα θεραπευτικά αποτελέσματα, το εύρος και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης ορισμένες φορές μεγαλοποιούνται».

Μάλιστα, το κείμενο περιλαμβάνει και εξαιρετικά υποτιμητικές αναφορές στη χώρα μας.«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και φαρμακοποιών ανά κάτοικο στην Ευρώπη και ταυτόχρονα τα στοιχεία να παρουσιάζουν μείωση 28% των κατά κεφαλήν ιατρικών δαπανών σε σχέση με το 2009, όταν στις άλλες μνημονιακές χώρες η μείωση ήταν κάτω από 10%.

Είναι πιθανόν τα στοιχεία αυτά να είναι τόσο αξιόπιστα όσο και τα νούμερα με τα οποία η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης» αναφέρει η έκθεση. Εξάλλου, οι αντικειμενικοί δείκτες υγείας (προσδόκιμο επιβίωσης, θάνατοι νεογνών) δεν επιδεινώθηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης, ενώ η χώρα μας έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό καισαρικών ανά κάτοικο στον κόσμο, μετά την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου