Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τα ωράρια των γιατρών

Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τα ωράρια των γιατρών
Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη
Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης θα βρεθεί η χώρα μας για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας για το χρόνο εργασίας των γιατρών.
Η απουσία ανώτατου νόμιμου ορίου συνεχόμενης εργασίας του υγειονομικού προσωπικού και ως αποτέλεσμα οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να εργάζονται ακόμη και πάνω από 90 ώρες την εβδομάδα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 48, μαζί με τις υπερωρίες!

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο για σοβαρή παράβαση της κοινοτικής οδηγίας για το χρόνο εργασίας του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, που κατά μέσο όρο φθάνει τις 64 ώρες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια γιατρών και ασθενών.
Μάλιστα, η χώρα μας δεν διαθέτει νόμιμο ανώτατη διάρκεια συνεχόμενης εργασίας, που συχνά σημαίνει ανεπαρκή ξεκούραση των ιατρών και ακολουθείται από υπερκόπωση, γόνιμο έδαφος για σοβαρά ιατρικά λάθη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Αθήνα να προχωρήσει στη διαμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας ώστε να ακολουθεί την κοινοτική οδηγία, αλλά η ελληνική πλευρά δε συμμορφώθηκε.
Εκτός από το ανώτατο όριο των 48 ωρών την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων υπερωριών, οι εργαζόμενοι δικαιούνται ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης 11 ωρών ημερησίως και ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης 24 ωρών την εβδομάδα.


http://www.virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου