Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: το σχέδιο απολύσεων των γιατρών και των εργαζομένων


ΕΟΠΥΥ: το σχέδιο απολύσεων των γιατρών και των εργαζομένων


Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκονται οι γιατροί του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ενόψει της αξιολόγησης των δομών του ΕΟΠΥΥ και των επικείμενων απολύσεων που συνεπάγεται η διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 6 Δεκεμβρίου. 

Τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, έχουν κάνει έκκληση στους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη εβδομάδα (25,26 και 27 Νοεμβρίου) στέλνοντας το μήνυμα ότι οι
Μονάδες Υγείας πρέπει να μείνουν ανοιχτές προκειμένου να μην χαθούν τα 65.000 ραντεβού που πραγματοποιούνται καθημερινά και να γίνει διάλογος,  με ανοιχτές τις δομές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι όσο και εάν προσπαθεί να καθησυχάσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ – για τους οποίους σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις είπε ότι όσοι απομακρυνθούν από τον ΕΟΠΥΥ θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ αφού θα ανοίγουν οι σχετικές θέσεις-  ο υπουργός Υγείας μιλά ουσιαστικά για απολύσεις του εν λόγω προσωπικού. Και εάν λάβει κανείς υπόψιν του τις 50 συνταξιοδοτήσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ που σημειώνονται κάθε μήνα, αντιλαμβανόμαστε το σοβαρό πρόβλημα ιατρικού κενού στο δημόσιο σύστημα που ενδέχεται να ξεσπάσει.

Οι απολύσεις γιατρων του ΕΟΠΥΥ θα γίνουν πιο εμφανείς σε ορισμένες ειδικότητες, αφού ο υπουργός Υγείας, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τους χειρουργούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τους χειρουργούς της ΠΦΥ- για τους οποίους έχει τονίσει ότι δεν έχουν πιάσει νυστέρι εδώ και 20 χρόνια. Αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών, είναι να αγριέψουν για τα καλά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, που απειλούν με μηνύσεις.
Αλλά και για τους υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους (οι οποίοι ανέρχονται σε 4.500 περίπου) ο κ. Γεωργιάδης, έχει πει ότι αμέσως μετά την αξιολόγηση θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, που σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εδώ απώλειες.

Εδώ προκύπτει επίσης, ότι στην νέα Μετά ΕΟΠΥΥ εποχή (όπου ο Οργανισμός θα διατηρήσει μόνο τον ρόλο του αγοραστή), οι Υγειονομικές Περιφέρειες θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο, κάτι σαν μικρά υπουργεία Υγείας ανά την επικράτεια.
Οι ΥΠΕ θα είναι αυτές, που θα δημιουργήσουν τον νέο φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,  οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά καθώς τα Πολυιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα προσδεθούν στο «άρμα» τους.
Η αναβάθμιση της περιφέρειας όσον αφορά την περίθαλψη των πολιτών, δεν είναι καινούρια υπόθεση, καθώς και στο παρελθόν είχε αναβαθμιστεί η επαρχία μέσω των ΠΕΣΥ (τα λεγόμενα 17 μικρά υπουργεία Υγείας) που είχε οραματιστεί και υλοποιήσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Βεβαίως ο πρώην υπουργός Υγείας, στόχευε  περισσότερο στην αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας, ωστόσο η πρόταση αυτή, δεν απείχε μακριά από το κτίσιμο μιας αξιοπρεπούς ΠΦΥ.

Ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι κανένας γιατρός δεν πρόκειται να μείνει στον δρόμο και ότι η αξιολόγηση είναι αναγκαία για την χώρα, αλλά το ιατρικό σώμα έχει πάρει τις δικές τους αποφάσεις: να μην παραδοθεί αμαχητί.

Ετσι, εκτός από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα, θα απεργήσουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 29 Νοεμβρίου, ενώ το κορυφαίο θεσμικό όργανο του κλάδου, ο Πανελλήνιος  Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για το μείζον ζήτημα της υγείας και της περίθαλψης των πολιτών πριν είναι αργά.

Σύμφωνα με  στοιχεία του ΕΟΠΥΥ στις αρχές του Νοεμβρίου οι γιατροί του Οργανισμού όλης της χώρας ήταν 5.360, εκ των οποίων οι 420 απασχολούνται αποκλειστικά ως ελεγκτές. Ως το τέλος του χρόνου  αναμένεται να  έχουν αποχωρήσει 230 γιατροί (εξαιτίας του ότι λήγει η ετήσια σύμβασή τους), άλλοι 100 θα βγουν στη σύνταξη (υπολογίζεται ότι συνταξιοδοτούνται κάθε μήνα 50 γιατροί του ΕΟΠΥΥ), 80 γιατροί που προέρχονται από τη ΔΕΗ θα μείνουν στο Ταμείο της, ενώ ελέγχονται άλλοι 100 γιατροί οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι κατέχουν διπλή θέση (απασχολούνται στον ΕΟΠΥΥ και σε άλλο Ταμείο). Από το σύνολο των γιατρών, μόνιμοι είναι οι 708 (σύμφωνα πάντα με στοιχεία του τρέχοντος μήνα), αορίστου χρόνου 4.550 και 39 έχουν μερική απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου