Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

20 Μαρτίου πρεμιέρα για τις Μονάδες του ΠΕΔΥ

20 Μαρτίου πρεμιέρα για τις Μονάδες του ΠΕΔΥΓράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη




Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας. Σε 6 μονάδες έχει κολλήσει η διαδικασία.

Αισιόδοξη εμφανίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πως τα πολυιατρεία, τέως ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ, θα ανοίξουν τις πόρτες τους στις 20 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης που παρουσίασε ο Υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας την Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρας που έχουν στη διάθεση τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να δηλώσουν συμμετοχή.

Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου για το ΠΕΔΥ στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία κινητικότητας/διαθεσιμότητας και εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις, περίπου 8 χιλιάδες στον αριθμό, σύμφωνα με τον κ. Μπέζα. Την επομένη, 19 Φεβρουαρίου, άρχισε και η 7ημερη προθεσμία για τους γιατρούς να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο ΠΕΔΥ. Ουσιαστικά, η ερχόμενη Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι αποφασίσουν να παραμείνουν.
Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι έως την Παρασκευή από τις 5500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μόλις 1389 είχαν δηλώσει συμμετοχή.
Την Τρίτη Μαρτίου λήγει η 15νθημερη διαθεσιμότητα των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων της νέας ΠΦΤ και την Τετάρτη 19 Μαρτίου λήγει η περίοδος της γενικής διαθεσιμότητας/κινητικότητας.
«20 Μαρτίου θα ανοίξουν τα πολυιατρεία», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Υγείας, ο οποίος υποστήριξε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Μονάδων έχουν παραδοθεί στις ΔΥΠΕ.
«Από τις 120 βασικές μονάδες μόνο σε 6 δεν έχουν γίνει οι διαδικασίες», τόνισε ο κ. Μπέζας διευκρινίζοντας πως όλες βρίσκονται στην Αττική και συγκεκριμένα πρόκειται για τα πολυιατρεία Βύρωνα, Δάφνης, Νέου Κόσμου, Αργυρούπολης, Πετρούπολης και ο Οίκος Ναύτου.
Οι αντιδράσεις των γιατρών
Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά, τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος που δημιουργεί το ΠΕΔΥ.
"Ακαθόριστο μένει το «αμέσως» μετά την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου,  τόσο για το πλαίσιο σύμβασης των γιατρών αυτών, όσο και το μέλλον των υπόλοιπων συμβεβλημένων, των οποίων σε λίγες μέρες καταργούνται οι συμβάσεις τους. Ακαθόριστο παραμένει και το πλαίσιο για το πότε θα προσληφθούν οι συνάδελφοι που ως μεθαύριο θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους", υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΙΣΑ. 
Καλεί, δε, όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς μέλη να αναστείλουν τις συμβάσεις τους, οι οποίες ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα καταργούνται και να συνταχθούν, ολοι μαζί, σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης της επιβίωσής τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις.

http://www.virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου