Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

«Μπλόκο» στη δημόσια υγεία από την πολιτική Γεωργιάδη

 «Μπλόκο» στη δημόσια υγεία από την πολιτική Γεωργιάδη
Η δημόσια υγεία και η περαιτέρω επίθεση στις δωρεάν παροχές από την πολιτική του υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη, βρίσκεται στο επίκεντρο των ημερών, με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις να έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα σηματοδοτήσει την διαδικασία της διαθεσιμότητας για 8.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.



Για το μεταβατικό διάστημα διάρκειας ενός μήνα, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, τα κέντρα υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης δεν εξήγησε πώς οι περίπου 4.500 συμβεβλημένοι γιατροί σε όλη τη χώρα και τα ήδη επιβαρυμένα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που δεν μπορούν καλά καλά να εξυπηρετήσουν τώρα τους ασθενείς, θα ανταποκριθούν στις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.


Όλες οι πλευρές κατηγορούν τον κ. Γεωργιάδη ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο προχειρότητας και βιασύνης, που κύριος σκοπός του είναι να οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου από το δημόσιο σύστημα υγείας χιλιάδες γιατρούς.


Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο ξεκινούν αύριο Τρίτη, με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα από το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας-Πρόνοιας του ΠΑΜΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32%, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Επίσης, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% έφτασε στο 27% τα τελευταία τρία χρόνια. Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι εγκληματική. Μετά τις συγχωνεύσεις και την κατάργηση νοσοκομείων, τμημάτων και κλινών, η αναμονή στα επείγοντα, η νοσηλεία πάνω στα ράντζα οι λίστες για χειρουργεία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το φιλότιμο κι η αυτοθυσία των υγειονομικών δεν επαρκεί για να γιατρέψει καθημερινά χιλιάδες ασθενών, όταν το κράτος στερεί τα αναγκαία μέσα, σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό κ.ά. Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς στην υγεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν, με δραματικές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς. Η δρομολογούμενη κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις».


Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, για την οποία έχει κηρυχτεί πανυγειονομική απεργία. Όλες οι ιατρικές ενώσεις της χώρας καλούν σε συμμετοχή στην απεργία, στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και στην πορεία προς τη βουλή. «Τις τραγικές καταστάσεις και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στην Υγεία και εξαθλιώνουν πολίτες και εργαζόμενους δεν πρέπει άλλο να τα ανεχθούμε!» τονίζει χαρακτηριστικά σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.


Η τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία θεωρείται πως θα αποδειχτεί το Βατερλό του κ. Α. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν μπορεί πια να βρεθεί χωρίς αντιδράσεις και γιουχαΐσματα ούτε σε χώρους που βρίσκονται ακόμα και «γαλάζιοι» γιατροί. Η επαναφορά δε στην επικαιρότητα της δήλωσής του ότι εμφανιζόταν αισιόδοξος και καθησυχαστικός για το Μνημόνιο παρόλο που γνώριζε την καταστροφική επίδραση στην ελληνική κοινωνία έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία σε κυβερνητικά στελέχη, που τονίζουν ότι πια «έχει υπερβεί τα εσκαμμένα». Ο κ. Γεωργιάδης ενδέχεται να γίνει, τελικά, και ο ίδιος το εκλογικό Βατερλό της συγκυβέρνησης, την ώρα που τα στελέχη του Μαξίμου και της Ιπποκράτους περιμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν τον εκλογικό αντίκτυπο της μεταρρύθμισής του, που κατηγορείται ότι θα οδηγήσει γιατρούς σε «αυτοαπόλυση» και ασθενείς σε συνθήκες απόγνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου