Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το ΕΚΑΒ θα ενταχθεί στην Πυροσβεστική;

Το ΕΚΑΒ θα ενταχθεί στην Πυροσβεστική;
Στα σενάρια περί απορρόφησης των Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από το Πυροσβεστικό Σώμα, θα κληθεί να απαντήσει ο υπουργός Υγείας μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το μέλλον του ΕΚΑΒ.

Ήδη, με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, μελετάται η παροχή πρώτων βοηθειών και η μεταφορά τραυματιών σε νοσοκομεία.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ενέργειες της κυβέρνησης οδηγούν σε συστηματική υποβάθμιση του ΕΚΑΒ, καθώς οι αποφάσεις που

λαμβάνει διαμελίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και εντείνουν το κλίμα ανησυχίας των εργαζομένων αλλά και όλης της κοινωνίας σχετικά με το αν το ΕΚΑΒ θα παραμείνει αυτόνομο και δημόσιο.

Παράλληλα, στην ερώτηση αναφέρεται ότι είναι εκατοντάδες τα παροπλισμένα ασθενοφόρα ενός γερασμένου πια στόλου, όχι μόνο λόγω βλαβών, αλλά και λόγω υποστελέχωσης, καθώς τα πληρώματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόσληψη διασώστη στο ΕΚΑΒ έγινε το 2010, ενώ έχουν παγώσει οι διαδικασίες των δύο διαγωνισμών για την προμήθεια 185 ασθενοφόρων, 37 κινητών μονάδων και 16 οχημάτων 4x4.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το ΕΚΑΒ χρειάζεται άμεσα ενίσχυση και ανασυγκρότηση της δομής του, προκειμένου να ανταποκρίνεται ο Οργανισμός στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να μην εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.


Επιπλέον, ζητούν να αντικατασταθεί και να ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων με άμεση παροχή σύγχρονων εργαλείων για την επιτέλεση του έργου του (Τηλεματική, GPS, κ.α) και να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμων διασωστών από τη δεξαμενή των 2.500 και πλέον αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, καθώς και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, για την ορθή και σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας ανάπτυξη του ΕΚΑΒ πανελλαδικά.


Καταλήγοντας, οι βουλευτές απαιτούν να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και να τους καταβληθούν τα οφειλούμενα χρήματα, ενώ επιμένουν ότι είναι αναγκαία η ουσιαστικά χρηματοδότηση και αναβάθμιση του ρόλου του ΕΚΑΒ στην Δημόσια Υγεία.

Η απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος
Με την υπ. αρ. 57145/οικ.Φ.100.4 (ΑΔΑ: ΒΛ12Ι-397) απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συστήνεται επιτροπή με σκοπό τη "διερεύνηση των παρεχόμενων στο Π.Σ. δυνατοτήτων και η εκπόνηση σχετικής μελέτης αναφορικά με τη διακίνηση και διακομιδή με τα αναγκαία και κατάλληλα μέσα, σε Νοσοκομεία ή άλλες νοσηλευτικές μονάδες της Χώρας, εκτάκτων περιστατικών που χρήζουν άμεσης ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας καθώς τυχόν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής νοσηλευτικής φροντίδας".


Η απόφαση αυτή έρχεται να πυροδοτήσει για ακόμα μια φορά σενάρια ενσωμάτωσης του ΕΚΑΒ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.


Εν τω μεταξύ, στην Πρόσκληση για την Υποβολή Προσφορών παροχής υπηρεσιών για τη συγχρηματοδοτούμενη Πράξη "Παροχή υπηρεσιών συμβούλου στο Υπουργείο Υγείας στη διαδικασία αξιολόγησης του ΚΕΘΕΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΑΒ" (ΑΔΑ: ΒΛΓΦΘ-ΗΡ8), αναφέρεται ως βασικό αντικείμενο του έργου της αξιολόγησης του ΕΚΑΒ ο "καθορισμός πολιτικών, στόχων, αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να διατηρηθούν, ή να καταργηθούν, ή να αποκεντρωθούν, ή να παρέχονται από τρίτους, ή των οποίων το πεδίο εφαρμογής χρήζει διεύρυνσης".


Στη συγκεκριμένη προκήρυξη για την αξιολόγηση του ΕΚΑΒ καλείται ο  αξιολογητής να διερευνήσει "... αν η πολιτική/αρμοδιότητα μπορεί να ασκηθεί καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές".

Την ερώτηση έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.  Ανδρέας Ξανθός, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Νίκος Μιχαλάκης και Ειρήνη Αγαθοπούλου.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου