Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Νοσοκομείο δεν χορήγησε αναγκαίο φάρμακο σε παιδί, λόγω ανεπάρκειας των κονδυλίων του...

Νοσοκομείο δεν χορήγησε αναγκαίο φάρμακο σε παιδί, λόγω ανεπάρκειας των κονδυλίων του... Από Βασίλη Βενιζέλο

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για να χορηγηθεί φάρμακο σε ανήλικο παιδί, που έπασχε από σοβαρή πάθηση, καθώς το νοσοκομείο νησιωτικής περιοχής, όπου διέμενε το παιδί, εξέδωσε βεβαίωση με την οποία δήλωνε την αδυναμία χορήγησής του, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). Η απόφαση του νοσοκομείου ελήφθη παρά το γεγονός ότι οι θεράποντες ιατροί είχαν διαγνώσει ως αναγκαία τη συνεχή και αδιάλειπτη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Μάλιστα, πρότεινε στους γονείς να απευθυνθούν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη φαρμακευτική περίθαλψη.
Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τη διοικητική πρακτική, το εν λόγω φάρμακο συγκαταλέγεται στα φαρμακευτικά προϊόντα που η χορήγησή τους γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο νοσοκομείο όφειλε να χορηγήσει στους κατοίκους της περιοχής το φάρμακο αυτό.
Ο Συνήγορος, σε έγγραφό που απηύθυνε προς το αρμόδιο νοσοκομείο και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, τόνισε πως το γεγονός ότι το νοσοκομείο χορήγησε αρχικά το φάρμακο και γνώριζε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της φαρμακευτικής θεραπείας συνεπάγεται την ανάληψη της δέσμευσης της διοίκησης του νοσοκομείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει τα κρίσιμα αποθέματα και την αναγκαία επάρκεια.
Επισήμανε, επίσης, ότι η επιλογή του νομοθέτη για υποχρεωτική χορήγηση του φαρμάκου από το δημόσιο νοσοκομείο σημαίνει ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να εξασφαλίζει τη χορήγηση φαρμάκων.
Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε η Αρχή, η χορήγηση βεβαίωσης προς αναζήτηση του φαρμάκου από τον ίδιο τον ασθενή από άλλο νοσοκομείο, μακριά από τον τόπο κατοικίας του (δεδομένου ότι κατοικεί σε νησιωτική περιοχή), δεν συμφωνεί με την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία. Επίσης, η τυχόν άρνηση άλλου νοσοκομείου από αυτό του τόπου κατοικίας τού ασθενούς είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια εξασφάλισε άμεσα τη χορήγηση του φαρμάκου στην ανήλικη ασθενή από νοσοκομείο της αρμοδιότητάς της και επισήμανε στα νοσοκομεία την υποχρέωση άμεσης εξυπηρέτησης αυτών των περιστατικών.
http://www.ygeia360.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου