Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Στον προθάλαμο της απόλυσης 85.000 συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το άρθρο 43 του νομοσχεδίου - Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη δουλειά τους

          Στον προθάλαμο της απόλυσης θέτει τουλάχιστον 85.000 δημοσίους υπαλλήλους το νομοσχέδιο «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα», που κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή.

         Όπως έγραψε ήδη από χθες το protothema.gr, το άρθρο 43 προβλέπει πως «οι σχέσεις εργασίας υπαλλήλων, οι οποίες μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, λύονται αυτοδικαίως, ανεξαρτήτως του χρόνου που παρήλθε από τη μετατροπή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος, ότι κατά το χρόνο μετατροπής, δεν συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις μετατροπής ή ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, και οι θέσεις τους καταργούνται».
         Το θέμα έφερε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, που είπε ότι: «Με το άρθρο 43 πάτε και προ 14ετίας. Έπρεπε να βάλετε μια πιο λογική αναδρομή», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουν προσληφθεί 85.000 συμβασιούχοι με νόμους της Βάσως Παπανδρέου, Δημήτρη Ρέππα και Προκόπη Παυλόπουλο».
          Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας για το συγκεκριμένο άρθρο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το αποσύρει άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις και ως προς την αναδρομικότητά του. Μιλώντας δε με δημοσιογράφους είπε ότι η έρευνα θα ξεκινήσει με την έρευνα περίπου 50.000 υπαλλήλων από το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου (35.000 υπάλληλοι) και από το π.δ. Βάσως Παπανδρέου (περίπου 15.000) και θα συνεχίσει με εκείνους που εντάχθηκαν στην ρύθμιση Σκανδαλίδη – Ρέππα, ενώ πρόσθεσε πως «εάν ο μηχανισμός ελέγχου ανταποκριθεί ικανοποιητικά τότε θα προχωρήσουμε ακόμα πιο πίσω».
        Να σημειωθεί ότι, όπως έχει αναφέρει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η ρύθμιση Παυλόπουλου αφορά 35.000 υπαλλήλους.
         Πέραν αυτού, ο κ. Γιώργος Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε ότι «την παρανομία δεν την έκανε ο συμβασιούχος που μονιμοποιήθηκε, αλλά το Δημόσιο... Στα κενά διαστήματα των συμβασιούχων δώσαμε βεβαιώσεις ότι εργάζονταν χωρίς χρήματα. Προσέξτε, γιατί με το συγκεκριμένο θέμα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου».
          Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική είναι η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία «οι σχετικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατέληξαν σε ανησυχητικά ευρήματα αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τη μετατροπή εργασιακών σχέσεων σε αορίστου χρόνου. Κατόπιν τούτου, ο ουσιαστικός επανέλεγχος όλων των περιπτώσεων μετατροπών αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, προκειμένου να αρθούν χρόνιες αδικίες μεταξύ εργαζομένων...».
         Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αρμόδιο όργανο να επανεξετάσει τις συμβάσεις θα είναι το ΑΣΕΠ, το οποίο θα συγκροτήσει κλιμάκια από υπαλλήλους του ΑΣΕΠ, επιθεωρητές οργάνων του Δημοσίου και δημοσίους υπαλλήλους με αποδεδειγμένη ελεγκτική εμπειρία.
Αναδημοσίευση από protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου