Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Σε απόγνωση οι καρκινοπαθείς

Σε απόγνωση οι καρκινοπαθείς
Αφορμή για να αποδώσει εύσημα στον εαυτό του έψαχνε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρά την τεράστια αναστάτωση που έχει φέρει σε γιατρούς, υγειονομικούς και ασθενείς, με τις αποφάσεις του τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Επειδή δεν διαθέτει άλλα βάσιμα επιχειρήματα, πέραν των επιβραβεύσεων των δανειστών και των ομάδων εργασίας (της Task Force και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) που κατέστρωσαν το σχέδιο μεταρρύθμισης-υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στη χώρα, καταφεύγει στην παράθεση τέτοιων συγχαρητήριων επιστολών.
Τα εύσημα της επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας προς τον ίδιο, παρέθεσε ως απάντηση σε άρθρο του newsbomb.gr για την ταλαιπωρία που περιμένει όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και τους ασθενείς, με το κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Φαίνεται πως ο κ. Γεωργιάδης αρκείται σε λογιστικές «επιτυχίες» και τα παρουσιάζει όλα ως «καλώς καμωμένα», κωφεύοντας στις κραυγές αγωνίας χιλιάδων ασθενών.
Μια τέτοια κραυγή αγωνίας απηύθυναν ξανά σήμερα εκπρόσωποι καρκινοπαθών σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο νέος Γολγοθάς αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης κατηγορίας ασθενών ξεκίνησε με την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία απαγόρευσε τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Τέτοια φάρμακα για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις ήταν διαθέσιμα στους ασφαλισμένους και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με μια απλή σφραγίδα «στερούμεθα» των φαρμακείων των νοσοκομείων, σε περίπτωση που τα τελευταία αδυνατούσαν, λόγω χαμηλών προϋπολογισμών, να τα προμηθευτούν. Η νέα απόφαση προβλέπει ότι τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Στην περίπτωση που τα φάρμακα αυτά δεν υπάρχουν, τα νοσοκομεία θα πρέπει να τα παραγγέλνουν και να τα βρίσκουν.
Σύλλογοι καρκινοπαθών αντέδρασαν άμεσα και προειδοποίησαν ότι μια ενδεχόμενη διακοπή ή καθυστέρηση των θεραπειών τους, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την εξέλιξη των νοσημάτων τους, πολλές φορές δε και για την ίδια τους τη ζωή.
Ήδη, καρκινοπαθείς και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας, έχουν μείνει για πολλές ημέρες χωρίς την πολύτιμη για την υγεία και τη ζωή τους φαρμακευτική θεραπεία.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό: περιορισμός της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα, τεράστιες αναμονές για ακτινοθεραπείες ή χειρουργεία, μεταφορά της εξυπηρέτησης των καρκινοπαθών από τα κλειστά πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία που ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν με το ελλιπές προσωπικό τους, κίνδυνος να αποσυρθούν αναγκαία φάρμακα από την ελληνική αγορά εξαιτίας των τιμών που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας, είναι κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που τόνισαν σήμερα εκπρόσωποι των καρκινοπαθών στη Δημόσια Τηλεόραση. Όπως χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε μία εκπρόσωπος, τελικά «είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις»;


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου