Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η περικοπή στο εφάπαξ του Δημοσίου

Γράφτηκε από τον/την Σπύρος Καρανάσιος
Αντισυνταγματική έκρινε -κατά πληροφορίες- κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου την περικοπή στο εφάπαξ του Δημοσίου κρίνοντας ότι έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και το κεφάλαιό του δημιουργείται αποκλειστικά και μόνο από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, αλλά αναμένεται να προσθέσει και άλλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, αν τουλάχιστον επικυρωθεί από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.
Σύμφωνα με πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια, διότι υπάρχουν μεγάλα συνταγματικά ζητήματα που θα κριθούν και αφορούν και συνολικά το μνημόνιο.
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε από τον Οίκο Ναύτου και την καταβολή εφάπαξ. Εκεί η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού δεν υπέγραψε για την καταβολή του μειωμένου εφάπαξ.
Το αρμόδιο τμήμα με την επίμαχη απόφαση έκρινε ότι «η περικοπή αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας του Συντάγματος, αλλά και της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλισή τους... Oι δικαστές έκριναν ότι το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και το κεφάλαιό του συγκεντρώνεται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών».
Όταν καθαρογραφεί η υπόθεση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη.
Ανάλογη υπόθεση και στο ΣτΕ
Η όλη υπόθεση αποκτά εκρηκτικές διστάσεις, αφού ανάλογη υπόθεση εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καλείται να αποφασίσει για τη μείωση του εφάπαξ χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν με τη σειρά τους την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.
Και αυτά όταν το Α' Τμήμα του ΣτΕ θα κρίνει τον ερχόμενο μήνα την ακυρότητα ή μη των περικοπών των συντάξεων του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι προσέφυγαν επικαλούνται και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι προσφυγές για τα φορολογικά, που επίσης κρίνονται από το ΣτΕ, αλλά και οι αποφάσεις που δικαίωσαν χιλιάδες ένστολους και δικαστές για την αναδρομική περικοπή των αποδοχών τους.
Πηγή:in.gr

 http://www.lamiastar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου