Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

«Θεατρικό μονόπρακτο» από τον Α. Γεωργιάδη στη Bουλή

«Θεατρικό μονόπρακτο» από τον Α. Γεωργιάδη στη Bουλή
«Μόνος εναντίον όλων» εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αντιμετώπισε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ σε βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.



Πρόκειται για ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που υποβαθμίζει τις δημόσιες παροχές υγείας, που θα διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις ανάγκες των πολιτών, που έχει στο επίκεντρο τη διαθεσιμότητα 8.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ αντί τον ασθενή, είναι κάποια από τα σημεία που τόνισαν στις ομιλίες τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ ακόμα και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει άρθρα, καθώς δεν εξασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση των αναγκαίων δομών για την ΠΦΥ, δεν οργανώνεται η μεταβατική περίοδος με ανοιχτές δομές και χωρίς διακοπή των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη, δεν διασφαλίζονται οι σχέσεις εργασίας που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, χωρίς «εκβιαστικά τερτίπια και διλήμματα για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση».


Στο βαρύ για τον υπουργό Υγείας κλίμα προστέθηκε και η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας της Βουλής. Η ΟΚΕ αμφισβητεί αν το παρόν Σχέδιο Νόμου, μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο, καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο θα επιτυγχάνεται η καθολική πρόσβαση των πολιτών και η προώθηση της υγείας και κοινωνικής ευημερίας.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μπαινόβγαινε στην αίθουσα της Ολομέλειας, με την απουσία του οποίου να στηλιτεύεται από βουλευτές, στην ομιλία του εμφανίστηκε αμετακίνητος στις θέσεις του. Μάλιστα, επιδόθηκε σε χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις κατά βουλευτών, που προκάλεσαν απαντήσεις επί προσωπικού. Ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης απάντησε με μια παροιμία στον υπουργό Υγείας, «ο διάολος πουλάει τυρί χωρίς να έχει γίδια», ενώ με τον κ. Καπερνάρο ανέβηκαν έντονα οι τόνοι.


Ο κ. Γεωργιάδης διεκδίκησε ρόλο «εξεταστή», χαρακτηρίζοντας τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων «αδιάβαστο». «Ιδέα δεν έχετε για το νομοσχέδιο, να σας κάνω δύο ερωτήσεις και αν μου απαντήσετε να το αποσύρω, είστε αδιάβαστος», καταφέρθηκε ειρωνικά εναντίον του κ. Καπερνάρου από το βήμα της Βουλής. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ απάντησε δηκτικά, αναφερόμενος στο «θρυλικό 25ευρω», τη «μεταρρυθμιστική επανάσταση που επιχείρησε» ο υπουργός Υγείας και την πήρε πίσω. «Ποιος εξαπατά τον κόσμο, ποιος λέει αύριο ψέματα για να κρύψει τα σημερινά ψέματα;» τόνισε ο βουλευτής, υπονοώντας και τη δημόσια παραδοχή του κ. Γεωργιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τα Μνημόνια.


Τον κ. Γεωργιάδη κατηγόρησε για «θεατρικό μονόπρακτο» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ και η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει, «γιατί είμαστε πολλοί γιατροί, είπατε ότι αντιδρούν οι γιατροί που βολεύονται, μας προσβάλλετε».


Από την επίθεση του κ. Γεωργιάδη δεν γλίτωσε ούτε ο Φώτης Κουβέλης, για τον οποίο δήλωσε μεν ότι τον εκτιμά, ωστόσο σχολίασε αρνητικά τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές».


Η συζήτηση ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, με τη διαδικασία ψήφισης, ημέρα πανυγειονομικής απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας.


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/308071/theatriko-monoprakto-apo-ton-a-georgiadi-sti-bouli/#ixzz2sUNXWzM5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου