Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση της Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπροσωπείας μελών Δ.Σ. Σωματείων Νοσοκομείων Αττικής με τον Υπουργό Υγείας

ΑΘΗΝΑ 3/2/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 2629
ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 31/01/2014 μέλη της Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπροσωπεία μελών Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων Νοσοκομείων της ΑΤΤΙΚΗΣ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Κο Γεωργιάδη Άδωνη για το ζήτημα της Διαχείρισης των Νοσοκομειακών αποβλήτων.

Είναι σαφές ότι μεθοδεύεται με την προκληθείσα αναστάτωση ο χαρακτηρισμός του συνόλου των Νοσοκομειακών αποβλήτων ως επικίνδυνων, προκειμένου να οδηγούνται στον Ιδιωτικό αποτεφρωτήρα προς 2 ευρώ το κιλό.
Οι κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων θα υποστούν νέα μείωση αφού ήδη ο όγκος των επικινδύνων Αποβλήτων πενταπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα συνάδελφοι συνοδεύουν τα αστικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ, χωρίς να είναι στο Υπηρεσιακό τους καθήκον. Απειλούνται με ποινικές διώξεις και μάλιστα υπάλληλος της επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μεταξά, συνελήφθη στη ΓΑΔΑ και ο Εισαγγελέας του απέδωσε κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Στην συνάντηση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και άλλοι συνάδελφοι, επισήμαναν στον Υπουργό Υγείας την μεθοδευμένη τακτική των ιδιωτικών συμφερόντων να υπερτονίσουν το ζήτημα της ανάμειξης αστικών με επικίνδυνα Νοσοκομειακά απόβλητα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα προκειμένου να πενταπλασιάσει τα κέρδη του ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ.
Ζητήσαμε την τροποποίηση των Υπουργικών Αποφάσεων προκειμένου να μην συνοδεύουν τα αστικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ υπάλληλοι των Νοσοκομείων και ταυτόχρονα να απαλλάξει από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους (υπογράφοντες υπεύθυνοι ανά τμήμα, επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, κ.α.). Να προστατευθεί ο ποινικά διωκόμενος υπάλληλος του Νοσοκομείου Μεταξά. Να χαρακτηρισθούν μοναδικές υπόλογες για την διαχείριση οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και μόνο αυτές.
Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι πράγματι το ζήτημα υπερτονίστηκε για να εξυπηρετηθούν Ιδιωτικά συμφέροντα. Η Υπουργική Απόφαση είπε στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και όχι στην απόδοση πειθαρχικών ή ποινικών ευθυνών. Θα προστατέψει με κάθε μέσο, τον υπάλληλο του Νοσοκομείου Μεταξά στην ποινική του δίωξη.
Η Υπουργική Απόφαση θα ισχύσει έως την λήξη της (24ης Φεβρουαρίου) και οι υπάλληλοι των Νοσοκομείων θα συνεχίσουν να συνοδεύουν τα αστικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ.
Την Τρίτη 04/02/2014 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία εκπροσώπου της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να αναζητηθεί νέος τρόπος διαχείρισης.
Οι απαντήσεις του Υπουργού είναι αόριστες, δεν επιλύουν το πρόβλημα και η λύση παραπέμπεται στο μέλλον.
Γι αυτό τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων επιτακτικά θα πρέπει να απαγορεύουν να συνοδεύονται τα Αστικά Νοσοκομειακά Απόβλητα στο ΧΥΤΑ από υπαλλήλους των Νοσοκομείων.
Με δυναμισμό θα αναγκάσουμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στη διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων στην παραγωγή (Νοσοκομείο) και να χαρακτηρίζονται υπόλογοι οι Διοικητές και μόνο των Νοσοκομείων.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου