Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι μισθοί των Ελλήνων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2006-Πρώτη στις μειώσεις πανευρωπαϊκά η χώρα μας.

Υποχωρούν για 13 συνεχή τρίμηνα, ή περισσότερα από τρία έτη, οι μισθοί των Ελλήνων πολιτών και αγγίζουν τα επίπεδα του 2006. Μέσα σε μια τριετία, οι εργαζόμενοι έχουν απολέσει αρκετά μεγάλο ποσοστό των αποδοχών τους, έτσι η Ελλάδα συγκαταλέγεται, πλέον, στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
         Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (Δείκτης Μισθών στο σύνολο της οικονομίας, από το α΄ τρίμηνο 2006 έως και το γ΄ τρίμηνο 2013).


         Ωστόσο, αύξηση αποδοχών στη χώρα μας είχε καταγραφεί, για τελευταία φορά, το β΄ τρίμηνο 2010, όταν ο δείκτης μισθών αυξήθηκε κατά 1,4% (στοιχεία με εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών). Χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών, η αύξηση του δείκτη ήταν 0,2%.

         Συγκεκριμένα, το γ΄ τρίμηνο φέτος, η ετήσια μεταβολή του δείκτη μισθών ανήλθε στο -6% (με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση) και ήταν η 2η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης μισθών χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών, παρουσίασε μείωση 5,9%, το γ΄ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2012. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011, είχε εμφανιστεί μείωση της τάξης του 10,3%.
        Ο δείκτης μισθών με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς προσαρμογή του αριθμού εργάσιμων ημερών, κατέγραψε μείωση 4,4% το γ΄ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2012. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011, είχε και πάλι παρατηρηθεί μεγάλη μείωση, που ανήλθε σε 9,3%. Τα ποσοστά στην Ευρώπη
          Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μείωση κατά 6% το γ΄ τρίμηνο φέτος, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 28 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω από το -7,7% που κατεγράφη στην Κύπρο, με τον μέσο όρο ετήσιας μεταβολής του δείκτη μισθών στην Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο +1,2%. Αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν μόνον έξι χώρες: Κύπρος (7,7%), Ελλάδα (6%), Τσεχία (2,9%), Ιρλανδία (1,4%), Σλοβενία (0,4%) και Πορτογαλία (0,2%). Ενώ, η χώρα μας κατέχει τα «σκήπτρα» στις μειώσεις μισθών, κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2013 (10,2% το α΄ τρίμηνο και 7,5% το β΄ τρίμηνο). Στον αντίποδα, αυξήσεις μισθών που υπερβαίνουν το 5% σημειώθηκαν το γ΄ τρίμηνο εφέτος, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου