Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Έτοιμη για πόλεμο οι φαρμακοποιοί για τα ΜΗΣΥΦΑ

Έτοιμη για πόλεμο οι φαρμακοποιοί για τα ΜΗΣΥΦΑ
Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
«Εάν έστω και μια γραμμή από αυτά που ευαγγελίζεται ο ΟΟΣΑ, προχωρήσει , οι φαρμακοποιοί ξεκινούν δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης σχολιάζοντας την ανυποχώρητη στάση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστη Χατζηδάκη που προωθεί την πλήρη απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ και βασικές αλλαγές στην λειτουργία των φαρμακείων.


Οι φαρμακοποιοί θεωρούν τη στάση του υπουργού αιτία πολέμου όπως αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωση του ΠΦΣ και ξεκαθαρίζουν ότι «η πρόφαση της «πίεσης από την Τρόικα» που εμφανίζεται κάθε φορά που πρέπει να ληφθεί κάποιο μέτρο κατά των φαρμακείων δεν είναι πλέον πολιτικά αποδεκτή. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών πιέσεων και κτυπημάτων κάτω από την μέση, ο φαρμακευτικός κλάδος δεν αντέχει καν να συζητήσει για άλλα μέτρα» και ζητούν από τον κ. Χατζηδάκη να αφήσει το φάρμακο και να ασχοληθεί με θέματα της αρμοδιότητας όπως η ανάπτυξη επισημαίνοντας μάλιστα ότι:

« Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, από την ενασχόληση του υπουργείου Ανάπτυξης με τα φάρμακα που αποτελούν αντικείμενο του υπουργείου υγείας και μάλιστα εκφράζοντας άποψη αντίθετη από την επίσημη θέση του υπουργού υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΦ κ. Δ. Λιντζέρη»
«Δεν μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να αδιαφορεί «λόγω τρόϊκας» για την επιστημονική άποψη του ΕΟΦ, των πανεπιστημιακών και των επιστημόνων φαρμακοποιών», αναφέρει κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

«Από τον υπουργό Ανάπτυξης ζητάμε» , τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «να αφήσει το φάρμακο και να ασχοληθεί με θέματα αρμοδιότητας του, που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και αύξηση θέσεων εργασίας» και προσθέτει «Η ανάπτυξη δεν έρχεται με το κλείσιμο των φαρμακείων που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ας μας στηρίξει ο υπουργός να πληρωθούμε τα παλιά χρέη , να ενισχυθεί η ρευστότητα μας, να συμβάλλει στη συνένωση των φαρμακείων με φορολογικά και άλλα κίνητρα και τότε το υπουργείο του θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του. Η ανάπτυξη δεν έρχεται κάνοντας δυνατότερους τους μεγάλους και σβήνοντας τους μικρούς. Εάν έστω και μια γραμμή από αυτά που ευαγγελίζεται ο ΟΟΣΑ, προχωρήσει , οι φαρμακοποιοί ξεκινούν δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις».


Ο ΠΦΣ αναφέρει επίσης «σε ποια βάση μπορεί να ξεκινήσει ένας ενδεχόμενος διάλογος με έναν υπουργό που εκ των προτέρων χαρακτηρίζει και μέσω των υφισταμένων του, την άλλη πλευρά συντεχνίας; Ενώ παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης περιέργως εμμένει σε θέσεις που καταρρίπτονται από την ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ όπου αναφέρεται ότι σε χώρες όπου υπάρχει κεντρικός έλεγχος τιμών οι τιμές είναι χαμηλότερες. Εκτός εάν ο υπουργός επιθυμεί να λύσει το ασφαλιστικό από τις παρεπόμενες συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων που θα πωλούνται ελεύθερα δίπλα στα μαρούλια και τις ντομάτες!»

Οι φαρμακοποιοί στην ανακοίνωση τους καταγγέλλουν «ότι μετά από 4 χρόνια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60% με τραγικές συνέπειες όπως την μείωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών λόγω των περικοπών των φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, είναι καιρός οι τεχνοκράτες να κλειστούν και πάλι στα γραφεία τους. Η εποχή τους τελείωσε. Η χώρα έχει ανάγκη από στελέχη και ειδικούς που βλέπουν πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς . Το μοντέλο της άκρατης τεχνοκρατικής αντίληψης απέτυχε.»

Τέλος ο ΠΦΣ καταλήγει «στα φάρμακα δεν ισχύει η λαϊκή ρήση «ολίγον έγκυος». Τα φάρμακα είναι φάρμακα από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχουν ωφέλειες και διαπιστωμένες παρενέργειες και η χορήγηση, η αποθήκευση και η διακίνηση τους, πρέπει να γίνεται με συγκριμένες προϋποθέσεις και από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως είναι οι φαρμακοποιοί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου