Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Διαλύουν τη δημόσια υγεία, να τους σταματήσουμε

Τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται το τελευταίο διάστημα πάνω από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας προοιωνίζουν την καταιγίδα που έρχεται για να σαρώσει ότι έχει μείνει όρθιο και να συρρικνώσουν στο ελάχιστο τις παροχές υγείας στα λαϊκά στρώματα.
Μετά τα χαράτσια στα Νοσοκομεία, την αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, το κλείσιμο 11 Νοσοκομείων στην Αθήνα και την συμπρωτεύουσα, τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω υποχρηματδότησης ένα νέο κύμα καταστροφικών μέτρων προωθείται από την μνημονιακή συγκυβέρνηση στον χώρο της υγείας.
Το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις, το νέο χαράτσι του 1 ευρώ στις συνταγές, η ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια υγεία για νέα προνομιακή αντιμετώπιση του ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά και τα λουκέτα σε περιφερειακά νοσοκομεία που θα ακολουθήσουν έρχονται να συμπληρώσουν το τοπίο διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Οι αντιδραστικές, αναδιαρθρώσεις στο χώρο της υγείας συντελούνται την ώρα που η καπιταλιστική κρίση οξύνεται, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και επιπλέον το ένα τρίτο των πολιτών που είναι ανασφάλιστοι, άνεργοι και φτωχοί είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο από το σύστημα και τις παροχές υγείας.
Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στην υγεία, παρακολουθούν αυτή την καταστροφή και στην καλύτερη περίπτωση χωρίς κανένα συντονισμό επιχειρούν με αποσπασματικές κινητοποιήσεις και δράσεις να σταματήσουν αυτό τον κατήφορο.
Αυτή την ώρα για να σταματήσει αυτή η κοινωνική ερήμωση πρέπει τα συνδικάτα των υγειονομικών να εγκαταλείψουν την τακτική του παατηρητή και του σχολιαστή των καταστροφικών εξελίξεων και να συντονίσουν τις δράσεις τους με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος υπεράσπισης του δικαιώματος για κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας.
Για να μπορέσει αυτό να γίνει πραγματικότητα απαιτείται να επιμείνουν στη συγκρότηση κεντρικά και τοπικά μετώπων για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας, για την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτές χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς. Η αναδίπλωση της συγκυβέρνησης στο ζήτημα του 25ευρου δείχνει ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτές τις πολιτικές.
Η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ, τα συνδικάτα των εργαζομένων στο ΕΟΠΥΥ πρέπει τώρα να σταματήσουν τους μοναχικούς μονόδρομους και να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο. Τα Σωματεία των Νοσοκομείων πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί σε κάθε γειτονιά, σε κάθε νομό ένα μεγάλο παλλαϊκό μέτωπο υπεράσπισης των Δημόσιων δομών υγείας με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Δεν αρκεί πλέον η καταγγελία και οι φραστικές καταδίκες των μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Είναι η ώρα για δράση. Από τη στάση μας απέναντι σε αυτή την ανάγκη θα κριθούμε όλοι.

http://www.ygeionomikoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου