Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Την υγειά μας να... πληρώνουμε

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η συμμετοχή στο κόστος φαρμάκων, επιβάρυνση και από τις εργαστηριακές εξετάσεις
Πενήντα ευρω επι πλέον τον μήνα καταγγέλλουν ότι πληρώνουν οι συνταξιούχοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ - ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακριβότερα από ποτέ πληρώνουν σήμερα οι Ελληνες την υγεία τους. Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, η άμεση και έμμεση συμμετοχή των πολιτών στην αγορά υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων αυξάνεται, τη στιγμή που τα εισοδήματά Τους μπαίνουν καθημερινά στην «κλίνη του Προκρούστη». Με τη διαφορά ότι πλέον τίποτε δεν περισσεύει.

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι τελευταία δέχονται απανωτά χτυπήματα με τις αλλαγές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακά τους και το κόστος ανεβαίνει καθώς, εκτός από τη συμμετοχή, έχουν να καταβάλουν ακόμη επίσκεψη στον γιατρό, τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου
γενοσήμου με τα υπόλοιπα σκευάσματα της ίδιας κατηγορίας αλλά και ένα ευρώ ανά συνταγή. Επιπλέον αναμένεται να μεγαλώσει και η αρνητική λίστα με τα φάρμακα το κόστος των οποίων δεν καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα. Ano την άλλη πλευρά, ενώ μέχρι πρόσφατα έκαναν τις εργαστηριακές εξετάσεις τους στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, αυτές πλέον δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ανπδραστηρίων αλλά και της συνεχιζόμενης απεργίας των γιατρών και έτσι υποχρεώνονται να καταβάλλουν συμμετοχή 15% στα ιδιωτικά κέντρα.

Συμμετοχή
από 10,5% στο 22,5%

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλου, από το 2009 ως το 2013 υπερδιπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκων. Από το 10,5% επί της συνολικής δαπάνης υγείας που ήταν το 2009 ανήλθε στο 22,5% το 2013. Αλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 20,13'η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκου έφθασε το 27% και θα εκτιναχθεί στο 32% το 2014 αν διευρυνθούν ο κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η αρνητική λίστα.

Να σημειωθεί δε ότι από το 2013 ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το 50% της διαφοράς της τιμής του φθηνότερου γενοσήμου με αυτό.που συστήνει ο θεράπων ιατρός, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη το σύνολο του ποσού.

Ο κ. Κυριόπουλος εκτιμά ότι η συμμετοχή των νοικοκυριών στο κόστος φαρμάκου θα ανέλθει στα 560 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή τους στο κόστος των εξετάσεων θα φθάσει στα 90 εκατ. ευρώ και σε αυτό των ιατρικών επισκέψεων στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα εν λόγω μεγέθη αφορούν χρήση της ασφαλιστικής οδού, στο σύνολο της ή εν μέρει. Η συνολική ιδιωτική δαπάνη - τα χρήματα που θα βγουν απευθείας από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις "ο καθηγητής εκτιμά ότι θά κυμανθεί στο 1,2-1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλάμβάνονται σε αυτή τα φάρμακα, τα νοσοκομεία και η οδοντιατρική περίθαλψη.


«Η οικονομική κρίση θέτει ένα κρίσιμο δίλημμα στις επιλογές της εθνικής πολιτικής υγείας ανάμεσα στην αναζήτηση της αποδοτικότητας μέσω μειζόνων διαρθρωτικών αλλαγών ή στην περιστολή της δαπάνης μέσω των αποκαλούμενων οριζόντιων περικοπών. Τα πολιτικά και τεχνικά όργανα της διεθνούς επιτήρησης, δηλαδή η τρόικα και η Task Force, έχουν επιλέξει τη δεύτερη εκδοχή, πράγμα το οποίο σημαίνει μεγάλου μεγέθους μετακύλιση του κόστους σε άμεσες πληρωμές και παραπληρωμές των νοικοκυριών» σχολιάζει ο κ. Κυριόπουλος και επισημαίνει: «To φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την άμεση αποασφάλιση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού αναδεικνύει το πρόβλημα της ανασυγκρότησης του ιατροασφαλιστικού συστήματος ως μείζονος πολιτικού προβλήματος».

Αγανάκτηση συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι, πάσχοντες οι περισσότεροι από πολλές και σοβαρές ασθένειες, δεν κρύβουν την αγανάκτηση τους με τα ποσά που καλούνται καθημερινά να καταβάλουν.

«Εδώ και δύο μήνες αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ιατρικές επισκέψεις από τις ακρωτηριασμένες μας συντάξεις. Πηγαίνουμε σε αυτούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά φαίνεται ότι οι 400 επισκέψεις τον μήνα δεν φθάνουν.
Ετσι καλούμαστε να πληρώνουμε στους παθολόγους 10 ως 20 ή και 30 ευρώ, και περισσότερα στους γιατρούς ειδικοτήτων. Στην Ξάνθη έχω καταγγείλει ότι οι γιατροί ζητούν από 50 ως 70 ευρώ ανά επίσκεψη» δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Δημοσίου. 

Οπως τονίζει, πολλοί συνταξιούχοι έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στους γιατρούς για συνταγογράφηση.

«Αν ένα φάρμακο κοστίζει 10 ευρώ, δεν πας στον γιατρό να στο γράψει. Τόσα θα πληρώσεις για την ιατρική επίσκεψη συν τη συμμετοχή σου στο κόστος του φαρμάκου, συν τη διαφορά της τιμής από το φθηνότερο γενόσημο, συν το ένα ευρώ ανά συνταγή... Φθηνότερα έρχεται αν το αγοράσεις μόνος σου και γλιτώνεις και την ταλαιπωρία».

Σύμφωνα με τον κ. Βαβουγιό, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούν ηλικιωμένοι έχουν μπει στην αρνητική λίστα - το Ταμείο δεν τα αποζημιώνει.

«Είναι αποχρεμπτικά, αντισταμινικά, κολλύρια για τα μάτια. Από την 1η Ιανουαρίου έχουμε σημαντική επιβάρυνση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πληρώνουμε τον μήνα τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον».

To παράπονο των πασχόντων από διαβήτη

Συμφόρηση επικρατεί τους τελευταίους μήνες στα διαβητολογικά κέντρα για εξετάσεις και συνταγογράφηση λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. «Η κατάσταση δεν περιγράφεται. Ο διαβήτης θέλει παρακολούθηση κάθε δύο με τρεις μήνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν π συμβαίνει» τονίζει η κυρία Γκόλφω Γεμιστού, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Εκφράζει παράπονα και για την άδικη αντιμετώπιση των πασχόντων από διαβήτη τύπου II. «Εχουν 25% συμμετοχή στα φάρμακα και 10% στην ινσουλίνη, ενώ όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου I δεν έχουν συμμετοχή - και ορθώς διότι η ινσουλίνη δεν είναι φάρμακο, είναι ορμόνη ζωής. Αυτό όμως πρέπει να ισχύσει για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου II, οι οποίοι πληρώνουν πλέον τα φάρμακά τους "χρυσά". Ο διαβήτης έχει συνοσηρότητα· πολλοί έχουν υπέρταση,
χοληστερίνη. Επηρεάζεται όλο το μεταβολικό μας σύστημα. Γι' αυτές τις παθήσεις παίρνουμε επίσης φάρμακα. Καταβάλλουμε τη συμμετοχή μας στο κόστος των φαρμάκων, το ένα ευρώ ανά συνταγή και βεβαίως τη διαφορά στην τιμή των φαρμάκων με βάση το φθηνότερο γενόσημο. Παρ' ότι οι διαβητικοί τύπου II είναι χρονίως πάσχοντες, δεν εξαιρούνται από διάφορα μέτρα. To ίδιο ισχύει και για άλλους που έχουν υπέρταση ή παθήσεις του θυρεοειδούς, του προστάτη... Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει τι εννοεί ή ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν μιλά για χρονίως πάσχοντες» τονίζει.

Σύμφωνα με την κυρία Γεμιστού, ένα νόσημα όπως ο διαβήτης θέλει χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Ετσι, πολλοί πάσχοντες από διαβήτη αναγκάζονται να πληρώσουν τη διαφορά στα φάρμακά τους φοβούμενοι μη τυχόν απορρυθμιστούν αλλάζοντας φαρμακευτική θεραπεία. «Δεν είναι εύκολο να βρεις νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, θέλει χρόνο και μπορεί να έχει και κόστος στην υγεία σου. Ο διαβήτης έχει πολλές επιπλοκές. Αν δεν προσεχθεί, δεν αντιμετωπισθεί σωστά, κοστίζει περισσότερο στο κράτος. Εμείς τα λέμε, αλλά δυστυχώς σι πολιτικοί μας έχουν κοντόφθαλμη λογική και όχι ευήκοα ώτα».
 
http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου