Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Αθήνα, 17/12/2013
Ο Καθηγητής κ. Χρούσος Γεώργιος και η Καθηγήτρια κ. Δαρβίρη Χριστίνα, επιστημονικά υπεύθυνοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» ανέλαβαν την υλοποίηση ενός παρεμβατικού προγράμματος μείωσης της αρτηριακής πίεσης στο γενικό πληθυσμό, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με μεθόδους διαχείρισης του στρες για αλλαγή του τρόπου ζωής και υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, σε προ-υπερτασικούς και υπερτασικούς ασθενείς της κοινότητας.
Η αρτηριακή υπέρταση πρωταγωνιστεί στο σύγχρονο νοσολογικό φάσμα, ενώ όχι άδικα χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», αφού συχνά διαφεύγει της έγκαιρης διάγνωσης από τους επαγγελματίες υγείας με συνέπεια την εμφάνιση πλήθους δυσμενών συνεπειών για την υγεία των ατόμων, αλλά και την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Επιπρόσθετα, το εν λόγω νόσημα, όπως καταδεικνύεται από την πρόσφατη βιβλιογραφία σχετίζεται άμεσα με την αρνητική διάσταση του στρες και τον βεβαρημένο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει 1) Διάγνωση της Υπέρτασης (η τεκμηρίωση της Διάγνωσης της Υπέρτασης απαιτεί ενδελεχή έλεγχο με πολλαπλές μετρήσεις, τόσο στο ιατρείο, όσο και εκτός Ιατρείου) 2) κοινωνικοδημογραφικές και σωματομετρικές μετρήσεις, 3) μέτρηση του στρες και του τρόπου ζωής, αλλά και των καθημερινών συνηθειών και 4) εκτίμηση του συνολικού καρδιομεταβολικού κινδύνου.
Μετά τις μετρήσεις θα εφαρμοστεί παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και αλλαγής του τρόπου ζωής. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις και βιωματικά σεμινάρια, γνωσιακής αναδόμησης, προώθησης της άσκησης και της υγιεινής διατροφής μέσω της διαχείρισης του στρες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ελάττωση του κόστους θεραπείας και περίθαλψης και η μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων ενός αξιοσημείωτου ποσοστού ατόμων επί του γενικού πληθυσμού, αλλά και η διάδοση της φιλοσοφίας της αυτορρύθμισης της υπέρτασης, της πρόληψης και της προαγωγής υγείας στην κοινότητα μέσω της ενδυνάμωσης του ατόμου και αύξησης του ελέγχου του στην υγεία.
Η πρώτη συνάντηση αφορά στην ανίχνευση-διαλογή των ατόμων που πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, τα άτομα αυτά θα παραπέμπονται σε επόμενους σταθμούς της Ιατρικής Σχολής για εξειδικευμένες εξετάσεις και τη συμμετοχή τους σε κατάλληλα σχεδιασμένο πρόγραμμα εκμάθησης τεχνικών διαχείρισης του στρες. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Επομένως, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την ευόδωση της όλης προσπάθειας, η ενημέρωση των εργαζομένων σας, καθώς και η προώθηση της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για δωρεάν και εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Ειλικρινά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το χρόνο σας, και ευελπιστούμε στην αγαστή συνεργασία. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε τυχόν διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία αναφορικά με το πρόγραμμά μας.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-6534507 και 6978101567 (9:00-17:00 Δευτέρα-Παρασκευή)
Με Τιμή
Χρούσος Π. Γεώργιος                        Δαρβίρη Χριστίνα
Καθηγητής                                 Καθηγήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου