Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ο μεγάλος εμπαιγμός

Πώς ο υπουργός Υγείας απέκρυπτε από τους γιατρούς και την κοινή γνώμη τα σχέδια των Γερμανών της Task Force για τον ΕΟΠΥΥ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ENET

«Το βρήκα έτοιμο και το εφαρμόζω», ομολογεί τώρα, αν και το αρνούνταν επίμονα όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό σε βάρος των ασφαλισμένων, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά ακόμη και των ειδικών επιστημόνων προβαίνει εδώ και μήνες ο Αδωνις Γεωργιάδης: ενώ είχε παραδώσει ήδη τα κλειδιά του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με χρυσό συμβόλαιο στην Task Force (αξίας 4,5 συν 10 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει η
«Ε» στις 14.10.2013), εν τούτοις συνέχιζε να σφυρίζει αδιάφορα, δηλώνοντας πως κάνει διάλογο με τους γιατρούς για να ενσωματώσει τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Οργανισμό.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει παραδώσει τα κλειδιά της Υγείας στην Task Force.

Ο συνήθης καλεσμένος των τηλεπαραθύρων Αδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε ακόμη και να αναθέσει σε ειδική επιστημονική επιτροπή τη σύνταξη μελέτης για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κ. Σουλιώτη, για να καταδείξει του λόγου το αληθές, ενώ ήδη η πρωτοβάθμια είχε παραδοθεί βορά στους Γερμανούς της Task Force.

Οταν η «Ε» αποκάλυψε το χρυσό deal του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας έβγαινε στα τηλεοπτικά κανάλια για να κατακεραυνώσει τις δήθεν ψεύτικες αποκαλύψεις, μιλώντας για κακεντρέχεια. Ο σύγχρονος τελάλης, μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, έριχνε τόνους μαύρης προπαγάνδας μιλώντας τότε για αναληθές και εκτός πραγματικότητας δημοσίευμα, αφού όπως υποστήριζε με το γνωστό του ύφος θα γινόταν διαγωνισμός.

«Καταλαβαίνω την ανάγκη των δημοσιογράφων να βγάζουν θέματα, αλλά μου τηλεφώνησαν οι ξένοι ρωτώντας με τι είναι αυτά και αναγκάστηκα να απολογηθώ» είχε πει τότε, αποκρύπτοντας τις αληθινές προθέσεις του από τον ελληνικό λαό.

Ομως, λίγους μήνες μετά και εφ' όσον πλέον το σχέδιο της Task Force ετίθετο σε εφαρμογή με τη σύμφωνη γνώμη της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ευθαρσώς και χωρίς αναστολές, το colpo grosso του στους ίδιους τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Το ψέμα

Το δημοσίευμα της «Ε» στις 14.10.2013«Εγώ το βρήκα έτοιμο το σχέδιο της Task Force και του ΠΟΥ και απλά το εφαρμόζω», απεφάνθη, «χωρίς φόβο και πάθος» ο κ. Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι επί καιρό τώρα το έκρυβε τεχνηέντως.

Και επειδή τελικά ο λόγος του είναι... συμβόλαιο, τους έσυρε σε έναν προσχηματικό διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους της Υγείας για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, δημιουργώντας φρούδες ελπίδες ότι κάτι στο τέλος θα αλλάξει. Είναι ενδεικτικό ότι πόρισμα-πρόταση για τις αλλαγές του παρέδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, μη γνωρίζοντας και εκείνος, παρ' ότι επικεφαλής του Οργανισμού που αλλάζει, ότι το «έγκλημα» είχε ήδη συντελεστεί.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Θανάσης Αποστολόπουλος, αποκαλύπτει στην «Κ.Ε.» τον καυτό διάλογο με τον υπουργό Υγείας: «Μας είπε ξεκάθαρα ότι όταν ο ίδιος παρέλαβε το υπουργείο ήδη υπήρχε έτοιμο το σχέδιο της Task Force και εκείνος απλά το ανέπτυξε. Το παραδέχτηκε ευθέως και εκ των υστέρων βέβαια ενώπιον όλων των εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου στη συνάντησή μας».

Ομως, όπως σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος, το εγχείρημα θα πετύχει: «Διεξάγουν ένα πείραμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υψηλού κινδύνου, το οποίο μπορεί να το καταστρώσανε στα χαρτιά, αλλά στην πράξη θα βγει ελαττωματικό. Και ο στόχος τους ήταν πάντα να αποχωρήσουμε εμείς οι γιατροί γι' αυτό και δεν αποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας να μας παραχωρήσει μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής, αλλά ούτε έδωσε το δικαίωμα σε όσους είναι 25 χρόνια στο σύστημα να μεταφερθούν στο ΕΣΥ ως διευθυντές, όπως και θα έπρεπε», τόνισε στην «Κ.Ε.».

Με πιο σκληρά λόγια για το μεγάλο ψέμα Αδώνιδος καταφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος:

«Ενώ εμάς μας καθησύχαζε ότι δήθεν ο ρόλος της Task Force είναι συμβουλευτικός, εκείνος τα είχε ήδη συμφωνήσει. Και για ποιο λόγο άραγε ζητούσε όλα αυτά τα σχέδια και τα πορίσματα, ενώ ήταν ήδη αποφασισμένος ότι θα εφαρμόσει την Task Force;

3.000 εκτός ΕΟΠΥΥ

»Καιρό τώρα εμπαίζει τους γιατρούς, διαψεύδοντας και το δημοσίευμά σας. Αλλά να ξέρει ότι το ηθικό μας δεν το χάνουμε και ελπίζουμε τη λύση να τη δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

Και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς και ταμίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, που παρέστη στη μεγάλη αποκάλυψη του Αδώνιδος, επισημαίνει: «Μπροστά σε όλους μας δήλωσε ξεκάθαρα ότι το σχέδιο το παρέλαβε και το εφαρμόζει τώρα με κάποιες αλλαγές».

Και επειδή οι απαιτήσεις των Γερμανών δεν μπορούν να περιμένουν, ο Αδωνις Γεωργιάδης βιάζεται να εφαρμόσει το σχέδιό τους με διαδικασίες εξπρές.

Παρ' ότι συνάντησε προσκόμματα από τη συγκυβερνώσα παράταξη, που απαίτησε να αλλάξει το άρθρο 32 που αφορούσε τις κλινικές μιας ημέρας, αλλά και κάποια ζητήματα σε σχέση με τη μετάβαση των γιατρών στο νέο σύστημα, θα προωθήσει τελικώς το περιβόητο νομοσχέδιό του σε λίγες ημέρες στη Βουλή.

Μετά την ψήφισή του, θα ξεκινήσει αμέσως η διαθεσιμότητα των 8.500 εργαζομένων και γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τελικό στόχο φυσικά να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν περισσότερους γιατρούς. Μάλιστα, οι υπολογισμοί Αδώνιδος, που τον κάνουν να τρίβει τα χέρια του, μιλούν για τουλάχιστον 3.000 γιατρούς που θα επιλέξουν να μείνουν στη σιγουριά του δικού τους ιδιωτικού ιατρείου και να μην μπουν στο δημόσιο σύστημα, όπου το εργασιακό τους μέλλον θα είναι τελικά άγνωστο μετά τις αξιολογήσεις και τις αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου