Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι αιτήσεις στην Εφορία για την εισφορά Αλληλεγγύης καλύπτουν μόνο τη διακοπή παραγραφής του έτους 2011 για Δικαστική προσφυγή

ΑΘΗΝΑ 2/01/2014
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2518
ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ
Συνάδελφοι,
Με τον Ν.3986/2011 άρθρο 29 καθιερώθηκε εισφορά αλληλεγγύης στα οικονομικά έτη 2011 – 2015 η οποία δηλώνεται με τις Φορολογικές Δηλώσεις.
Το έτος 2011 αποδόθηκε με το Εκκαθαριστικό του Φόρου Εισοδήματος και τα επόμενα έτη παρακρατείται από τη Μισθοδοσία και αποδίδεται στην Εφορία. Η Εισφορά Αλληλεγγύης καθιερώνεται σε 1% στα καθαρά εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και 2% στα καθαρά εισοδήματα 20.001 έως 50.000 ευρώ.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εκδόθηκε απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά.

Επειδή οι οικονομικές Δικαστικές διεκδικήσεις από το Δημόσιο υπόκεινται σε διετή παραγραφή, πολλοί εργαζόμενοι προσέτρεξαν στις εφορίες να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής της εισφοράς του έτους 2011.
Με την αίτηση δεν επιστρέφεται το ποσό της εισφοράς από τις εφορίες, αλλά εξασφαλίζεται η διακοπή παραγραφής προκειμένου να είναι ανοικτή η δικαστική διεκδίκηση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Άρειος Πάγος εκδίδει αποφάσεις που αφορούν τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Για τους μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους αρμόδιο τριτοβάθμιο Δικαστήριο στο οποίο υποχρεωτικά προσφεύγουν είναι το Συμβούλιο Επικρατείας.
Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για όλες τις εισοδηματικές απώλειες των ΜΝΗΜΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και εκδόθηκαν αρνητικές αποφάσεις. Επίσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του εξέδωσε αρνητικές αποφάσεις.
Όταν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δύο τριτοβάθμιων Δικαστηρίων (Συμβούλιο Επικρατείας – Άρειος Πάγος) η υπόθεση παραπέμπεται στο ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για τελική κρίση.
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι οι αιτήσεις στην Εφορία έως τέλος του έτους 2013, επιστροφής του ποσού της Εισφοράς Αλληλεγγύης, διακόπτουν τη παραγραφή και μόνο.
Η διεκδίκηση του επιδόματος μπορεί να γίνει μόνο Δικαστικά λαμβάνοντας υπ' όψιν τα Σωματεία την ήδη εκφρασμένη αρνητική αντιμετώπιση από το Συμβούλιο Επικρατείας.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ    ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστή η ενημέρωση του εν λόγω Σωματείου.Με την πάροδο τριών μηνών απο την αίτηση του καθενός, θεωρείται αρνητική απάντηση απο την εκάστοτε υπηρεσία του τμήματος Εισοδήματος της κάθε ΔΟΥ. Πρέπει να ακολουθήσει ενδικοφανής προσωπική προσφυγή απο τον καθένα στο Δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ με πληρωμή του παραβόλου επι της διαφοράς και ακολουθείται η διαδικασία των Διοικητικών Δικαστηρίων με έξοδα παράστασης του προσωπικού δικηγόρου του καθενός. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε 1 ευρώ, ούτε η κράτηση να σταματήσει, γιατί λέγεται αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον έγινε όλος ο ντόρος. Απορία γιατί έλαβε χώραν κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και δη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη? Εικάζεται ότι η όλη κίνηση ξεκίνησε απο την Καβάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή