Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

2014: Το Extreme Makeover της Υγείας

2014: Το Extreme Makeover της Υγείας
Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη

Οι αλλαγές που ξεκίνησαν το 2013 αναμένεται να καταλήξουν σε μετασχηματισμό σε περισσότερα από ένα μέτωπα στο χώρο της Υγείας.

ΕΟΠΥΥ
Η αρχή έγινε. Η απόφαση ελήφθη και ο Οργανισμός θα διατηρήσει μόνο το χαρακτήρα του αγοραστή υπηρεσιών υγείας και όχι του παρόχου. Διατηρεί βέβαια τα φαρμακεία και τη συντριπτική πλειονότητα του διοικητικού προσωπικού αλλά παραχωρεί πολυϊατρεία και γιατρούς στο ΕΣΥ, για το στήσιμο της νέας ΠΦΥ. Οι γιατροί, δε, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Υποδέχονται το 2014 ως απεργοί. Η απεργία τους

ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου και συνεχίζεται, τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου. Η 10η Ιανουαρίου αποτελεί και ημερομηνία «κλειδί», αφού το Υπουργείο υποστηρίζει ότι κάπου εκεί γύρω θα εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ και θα δημιουργεί νέες στις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Και οι γιατροί θα πρέπει άμεσα να αποφασίσουν: Να μείνουν ή να φύγουν;
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του παρουσίασε μια πρόταση στην τελευταία, και αποτυχημένη σύμφωνα με τους γιατρούς, συνάντηση στην Αριστοτέλους. Μια πρόταση που φυσικά φέρει τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του Υπουργείου.
Βάση αυτής, θα διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μόνιμων γιατρών και κυρίως εκείνων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Επιπλέον, όσοι ιατροί επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση θα υπαχθούν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης. Ακόμη θα υπάρξει πρόβλεψη για πρόσβαση σε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων για τους χειρουργούς, ενώ όσοι δεν επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν αυξημένο αριθμό επισκέψεων. Μάλιστα, προτείνεται σύμβαση τριετούς διάρκειας, με 200 επισκέψεις τον μήνα, όπως και το ενδεχόμενο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Εν τω μεταξύ, στον άλλο πιθανό «πονοκέφαλο», τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού, μέσα στο νέο έτος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και μια σειρά από μέτρα για να μην ξεφύγουν τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.
Νοσοκομεία
Το πρώτο κύμα αλλαγών στο ΕΣΥ υλοποιήθηκε το 2013, με την κινητικότητα και τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και την ανακατεύθυνση νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 2014 ολοκληρώνονται αυτές οι αλλαγές, καθώς αντίστοιχες αλλαγές θα εφαρμοστούν σε νοσοκομεία της περιφέρειας. 900 άτομα αναμένεται να μετακινηθούν σε αυτή τη φάση, μόνο από το ΕΣΥ. Φυσικά, το ΕΣΥ θα είναι και ο φορέας υποδοχής, υπό τη διοίκηση των ΥΠΕ, των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα τεθούν σε αξιολόγηση οι νέοι διοικητές και όποιοι δεν έχουν ήδη δώσει καλά δείγματα, κινδυνεύουν με αντικατάσταση, όπως τους προειδοποίησε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας. 

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Περνώντας λοιπόν στη νέα ΠΦΥ, μέσα από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, συστήνεται ένα νέο δίκτυο που θα αφορά μέρος ή και τις περισσότερες από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (μένει να καταλήξει η Αριστοτέλους ποιες κρατάει και ποιες «αφήνει»), τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία του ΕΣΥ. Στη νέα ΠΦΥ εντάσσεται και ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού για τους ασφαλισμένους. Πάντως, το δίκτυο των δομών του ΠΦΥ θα έχει 24ωρη λειτουργία, ώστε να αποφορτιστούν και τα νοσοκομεία.

Φαρμακευτική Δαπάνη
Στο συγκεκριμένο τομέα, πολλοί –πείτε τους «μάντεις κακών» ή ρεαλιστές- διαβλέπουν «μαύρες μέρες». Και αυτό γιατί, για φέτος η φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,371 το 2013. Πάντως, η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων διαφοροποιήθηκε με την τροπολογία, που προκάλεσε και την κόντρα Κυβέρνησης (βασικά του Άδωνι Γεωργιάδη) με το ΣΥΡΙΖΑ. 
Εν τω μεταξύ, το Φλεβάρη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός για την εφαρμογή του clawback στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα. Το 2014 αναμένεται να δούμε και τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων.
Αντικαπνιστική Νομοθεσία
Ο Ά. Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει διάλογο για την αναδιάρθωση και τους τρόπους εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, ο οποίος και θα ακολουθούσε αυτόν για την ΠΦΥ. Με δεδομένο ότι ο διάλογος για τις αλλαγές στην ΠΦΥ συνεχίζεται (τουλάχιστον σύμφωνα με το Υπουργείο, γιατί οι γιατροί θεωρούν ότι είναι αδιέξοδος) θα πρέπει να περιμένουμε τις όποιες συζητήσεις μέσα στο 2014. Άλλωστε, μετά τις γιορτές αναμένεται και η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η διαδικασία άνοιξε με την εγκύκλιο της Υφυπουργού Ζ. Μακρή.

http://www.virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου