Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Α. Γεωργιάδης: «Ό,τι σου παρέχεται τζάμπα δεν το εκτιμάς»

Α. Γεωργιάδης: «Ό,τι σου παρέχεται τζάμπα δεν το εκτιμάς»
Με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντάται το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για το ζήτημα του 25ευρου, με το οποίο επιβαρύνονται οι ασθενείς, σε περίπτωση εισαγωγής τους σε δημόσιο νοσοκομείο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 6 το απόγευμα, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί και αυτό το θέμα.


Πάντως, ο υπουργός Υγείας επιμένει να υπερασπίζεται την ορθότητα του μέτρου και προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται μείζον θέμα κυβερνητικής κρίσης».

Το υπουργείο του κ. Γεωργιάδη το τελευταίο διάστημα είναι αυτό που προκαλεί τους περισσότερους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι χειρισμοί του υπουργού Υγείας προκάλεσαν και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Φαίνεται πως μία ακόμα φορά, ο κ. Σαμαράς καλείται να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες στον υπουργό του, για να αποφευχθεί ένα νέο αδιέξοδο στη δημόσια υγεία.

Ο κ. Γεωργιάδης με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει ποιο δημοσιονομικό ισοδύναμο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 25ευρω και ποιες κοινωνικές ομάδες θα εξαιρεθούν. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, πρωταρχικός στόχος του κόμματος είναι η απόσυρση της απόφασης ή η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν βελτίωσή της, ώστε να συμπεριλαμβάνει σειρά εξαιρέσεων, ως προς την καταβολή των 25 ευρώ, για ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ως προς το θέμα των ανέργων, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποια θα είναι τα κριτήρια της εξαίρεσης. Δηλαδή, αν θα εξαιρούνται όσοι έχουν κάρτα ανεργίας, οι μακροχρόνια άνεργοι ή όσοι χάνουν τώρα τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι η εξαίρεση αφορά το 1/3 του πληθυσμού.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται -και έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας- είναι η επιβάρυνση 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις, όπως οι αξονικές τομογραφίες.

Ο κ. Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το μέτρο του 25ευρου, δεν δίστασε να αποκαλέσει περίπου «τζαμπατζήδες» όλους τους Έλληνες που πληρώνουν τόσα χρόνια εισφορές και απαιτούν το αυτονόητο, να έχουν δημόσια και δωρεάν υγεία. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η έννοια του «τζάμπα» είναι αυτή που καταστρέφει τη δημόσια υγεία και πως «ό,τι σου παρέχεται τζάμπα, δεν το εκτιμάς κιόλας»!

Για να εκτιμήσει λοιπόν ο ελληνικός λαός το δικαίωμα στο ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο, την πρόσβαση σε δωρεάν δομές υγείας, τις διαγνωστικές εξετάσεις, θα πρέπει να επιβαρύνεται κάθε φορά με ένα νέο χαράτσι, είτε λέγεται 25ευρω, είτε 1 ευρώ ανά συνταγή, είτε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, είτε 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου